Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) προειδοποίησε ότι η ζημιά που προκλήθηκε στον κλάδο των αερομεταφορών στη Μέση Ανατολή και στις οικονομίες από το κλείσιμο της εναέριας κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας COVID-19 έχει εμβαθύνει.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Ομάδα Δράσης για τις Αεροπορικές Μεταφορές στην οποία είναι μέλος η IATA:

  • 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη Μέση Ανατολή θα χαθούν στην αεροπορία και τις βιομηχανίες που υποστηρίζονται από τις αερομεταφορές το 2020. Πρόκειται για σχεδόν το ήμισυ της 3,3 εκατομμυρίων απασχόλησης που σχετίζονται με την αεροπορία στην περιοχή.
  • 323.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν μόνο στην αεροπορία το 2020. Πρόκειται για περίπου το 46% των 595.000 αεροπορικών θέσεων της περιοχής .
  • Το ΑΕγχΠ που υποστηρίζεται από την αεροπορία στην περιοχή θα μειωθεί έως και 105 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι 49% κάτω από τα επίπεδα πριν το COVID-19.

«Αυτή η τελευταία έρευνα τονίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της επανεκκίνησης των αερομεταφορών στη Μέση Ανατολή. Κανονικά, η αεροπορία συνεισφέρει 213 δισεκατομμύρια δολάρια στο ΑΕΠ της περιοχής. Το κλείσιμο των συνόρων το έχει μειώσει στα 108 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η απώλεια έχει σοβαρές συνέπειες, εκ των οποίων η απώλεια 1,7 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Οι κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή πρέπει να προστατεύσουν τους πολίτες τους από το COVID-19, προστατεύοντας παράλληλα τα μέσα διαβίωσής τους », δήλωσε ο Μωάμεθ Αλμπάκρι, Αντιπρόεδρος της ΙΑΤΑ για την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Δοκιμές για επανεκκίνηση της αεροπορίας στη Μέση Ανατολή

Για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος στις θέσεις εργασίας και στην ευρύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής, η ταχεία ανάκαμψη των αεροπορικών μεταφορών σε ολόκληρη την περιοχή είναι υψίστης σημασίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της δοκιμής COVID-19 ως εναλλακτική λύση στα περιοριστικά μέτρα καραντίνας.

Έντεκα χώρες στη Μέση Ανατολή έχουν ανοίξει τα σύνορά τους σε περιφερειακά και διεθνή αεροπορικά ταξίδια. Ωστόσο, σε εννέα από αυτές τις χώρες, οι επιβάτες εξακολουθούν να υπόκεινται σε υποχρεωτική καραντίνα. Αυτό σταματά αποτελεσματικά τους ανθρώπους από το ταξίδι. Η IATA ζητά τη συστηματική δοκιμή επιβατών πριν από την αναχώρηση. Αυτό θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις να ανοίξουν με ασφάλεια τα σύνορα χωρίς καραντίνα και να υποστηρίξουν καλύτερα τις προσπάθειες ανάκαμψης.

«Τα μέτρα καραντίνας καταστρέφουν την ανάκαμψη της βιομηχανίας και εμποδίζουν την ικανότητά της να υποστηρίζει την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Οι δοκιμές για το COVID-19 θα επιτρέψουν στη Μέση Ανατολή και τον κόσμο να επανασυνδεθούν με ασφάλεια και να ανακάμψουν », δήλωσε ο Αλμπακρί.