Την ίδρυση ερευνητικού κέντρου διεθνούς προληπτικού ελέγχου ασφάλειας (Sparc) στη Σιγκαπούρη, ανακοίνωσαν η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) και η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Σιγκαπούρης (CAAS).

Το Sparc θα χρησιμοποιεί προγνωστικά για τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων για την ασφάλεια των αερομεταφορών και θα αξιολογεί τους σχετικούς κινδύνους αξιοποιώντας τις ερευνητικές δυνατότητες στη Σιγκαπούρη, τα επιχειρησιακά δεδομένα πτήσης και τις πληροφορίες ασφάλειας.

Ο πρώτος τομέας εστίασης για το Sparc θα είναι η ασφάλεια των διαδρόμων που είναι και η συχνότερη κατηγορία ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την ανάλυση της IΑΤΑ.

Η ασφάλεια είναι η ύψιστη προτεραιότητα της αεροπορίας και όλοι οι εμπλεκόμενοι δεσμεύονται να κάνουν ακόμα πιο ασφαλή την πτήση, δήλωσε ο Alexandre de Juniac, γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της ΙΑΤΑ κατά την διάρκεια υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας με τον Kevin Shum, γενικό διευθυντή της CAAS.

H διαδικασία έρευνας θα εξακολουθήσει να αποτελεί θεμελιώδες εργαλείο για τη βελτίωση της ασφάλειας.
Καθώς ο αριθμός των ατυχημάτων μειώνεται, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης και η CAAS είναι ισχυροί εταίροι της IΑΤΑ και προσβλέπουμε να συνεργαστούμε μαζί τους μέσω του Sparc για να βοηθήσουμε στην αεροπορία ασφάλεια σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο”.

Ο Kevin Shum πρόσθεσε ότι “η CAAS και η IΑΤΑ έχουν αναπτύξει μια ισχυρή εταιρική σχέση με την πάροδο των χρόνων.

Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την αεροπορική κοινότητα για να ενισχύσουμε την ασφάλεια και να διευκολύνουμε την αειφόρο ανάπτυξη των αερομεταφορών. την εναέρια κυκλοφορία στην Ασία-Ειρηνικό έως το 2036.

Οι δυνατότητες ανάλυσης των προγνωστικών δεδομένων της Sparc θα βοηθήσουν τον κλάδο των αερομεταφορών στην Ασία να προβεί σε καλύτερες προβλέψεις, να δώσει προτεραιότητα και να αντιμετωπίσει τα ζητήματα ασφάλειας πιο αποτελεσματικά“.

Τους επόμενους μήνες, η ομάδα του Sparc θα συνεργαστεί στενά με τη βιομηχανία και τους ενδιαφερόμενους φορείς για την ανάπτυξη προτύπων πρόβλεψης ασφάλειας που θα ανταποκρίνονται στις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες του κλάδου.