Την ικανοποίησή της σχετικά με το νέο κανονισμό που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, εξέφρασε η Airbnb.

Όπως αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση, η εναρμόνιση των κανόνων του τρόπου συλλογής και κοινοποίησης των δεδομένων σχετικά με τις υπηρεσίες βραχυχρόνιων μισθώσεων, που θα ισχύσουν σε όλη την ΕΕ είναι μία σημαντική στιγμή τόσο για την εταιρία όσο και για το σύνολο του κλάδου, καθώς για πρώτη φορά θα είναι ενιαίοι και σαφείς.

Σύμφωνα με την κ. Georgina Browes, επικεφαλής πολιτικής ΕΕ στην Airbnb, οι αρχές και οι πλατφόρμες θα έχουν στη διάθεσή τους 24 μήνες για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, μόλις τεθούν σε ισχύ.

Η Airbnb συνεργάζεται ήδη με την ΕΕ και τα κράτη μέλη για τα νέα πλαίσια κοινής χρήσης δεδομένων και για να διασφαλίσει ότι αυτά τα συστήματα είναι όσο το δυνατόν πιο εναρμονισμένα και αποτελεσματικά για όλους.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτελούν το ένα τέταρτο της συνολικής προσφοράς τουριστικών καταλυμάτων στην ΕΕ και η Ευρώπη διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό οικοδεσποτών στην Airbnb από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας, πέρυσι, οι οικοδεσπότες της πλατφόρμας υποδέχθηκαν περισσότερους επισκέπτες στην Ευρώπη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους προορισμούς, αριθμίς σχεδόν δεκαπλάσιος από την αμέσως κοντινότερη περιοχή, δηλαδή την Β. Αμερική.

  • Στην πλειονότητα των ιδιοκτητών αναλογεί μία καταχώρηση και ο μέσος οικοδεσπότης στην ΕΕ αποκόμισε έσοδα ύψους 4.000 ευρώ μέσα στο 2023.
  • Σχεδόν οι μισοί οικοδεσπότες στην ΕΕ (41%) αναφέρουν ότι παραχωρούν το σπίτι τους για βραχυχρόνια μίσθωση στην πλατφόρμα προκειμένου να τα βγάλουν πέρα. Σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) δηλώνουν ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα εισοδήματα αυτά προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος ζωής.
  • Το ένα τρίτο των οικοδεσποτών (33%) αναφέρει ότι το τρέχον οικονομικό κλίμα τους δίνει κίνητρο να δραστηριοποιηθούν περισσότερο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
  • Πάνω από τους μισούς οικοδεσπότες (54%) αναφέρουν ότι αξιοποίησαν τα εισοδήματά τους προκειμένου να αναβαθμίσουν τις κατοικίες τους.
  • Το 57% των οικοδεσποτών έδωσαν προς βραχυχρόνια μίσθωση το σπίτι τους την περίοδο που βρίσκονταν σε ταξίδι για επαγγελματικούς ή για λόγους αναψυχής.
  • Σχεδόν το ένα πέμπτο (18%) εργάζονται στους τομείς υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, εκπαίδευσης ή δημόσιων υπηρεσιών και το 56% είναι γυναίκες.