Την ικανοποίηση και την έντονη υποστήριξή τους στο Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό που πρότεινε Κομισιόν εκδήλωσαν δεκάδες ταξιδιωτικοί οργανισμοί και φορείς του τουρισμού.
Σύμφωνα με ανακοινωθέν της συμμαχίας European Tourism Manifesto, την πρωτοβουλία για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό στηρίζουν πάνω από 60 ταξιδιωτικοί και τουριστικοί οργανισμοί, οι οποίοι ζητούν την άμεση εφαρμογή του σχεδίου, ώστε να είναι όλα έτοιμα για το προσεχές καλοκαίρι.
«Η συμμαχία European Tourism Manifesto χαιρετίζει θερμά την πρόταση της Κομισιόν να καθιερώσει ένα κοινό, διαλειτουργικό και αμοβαία αναγνωρισμένο Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό. Αυτή η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, έχει αναρρώσει από τον ιό ή έχει αρνητικό τεστ, θα οδηγήσει στην ασφαλή, ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών και στην επανεκκίνηση των ταξιδιών και του τουρισμού στην Ευρώπη» αναφέρει η συμμαχία. Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που προσφέρουν τη δυνατότητα εισόδου στην επικράτειά τους αν ο ταξιδιώτης φέρει παρόμοιο αποδεικτικό. «Αναμένουμε να ακολουθήσουν περισσότερες χώρες όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί και η υγειονομική κατάσταση βελτιώνεται. Ο συντονισμός στην ΕΕ είναι επομένως ζωτικής σημασίας για την αποφυγή κατακερματισμένων ενεργειών, με 27 διαφορετικά πιστοποιητικά που θα καλύπτουν τις εξετάσεις, τον εμβολιασμό και την ανοσία» προστίθεται στη συνέχεια.
Η συμμαχία European Tourism Manifesto καλεί το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν άμεσα την πρόταση της Κομισιόν για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό «και όλα τα μέλη να διασφαλίσουν την ταχεία εφαρμογή του. Επιπλέον καλεί να συνεργαστεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον ΟΟΣΑ και άλλους διεθνείς οργανισμούς για να βρει μια παγκόσμια λύση για την ψηφιοποίηση των αρχείων εμβολιασμού, δοκιμών και ανοσίας για την διευκόλυνση των διεθνών ταξιδιών όταν το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση».
Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Ο ευρωπαϊκός τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού ενθαρρύνεται από την πρόταση της Κομισιόν, όμως αυτή η πρωτοβουλία από μόνη της δεν θα είναι αρκετή. Η συμμαχία ην επείγουσα ανάγκη να αναπτυχθεί ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης της ΕΕ, ακολουθώντας μια προσέγγιση βάσει κινδύνου και βάσει δεδομένων, για τον προσδιορισμό των συνθηκών και των σεναρίων υπό τα οποία οι τρέχοντες ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα μπορούσαν να χαλαρώσουν και να αρθούν με συντονισμένο τρόπο σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής».