Οι ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και προέρχονται από μια χώρα με την οποία η Ινδία έχει αμοιβαίες ρυθμίσεις για αμοιβαία αποδοχή των εγκεκριμένων από τον ΠΟΥ εμβολίων COVID-19 θα επιτρέπεται να εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο και δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε καραντίνα και δοκιμές στο σπίτι από τις 25 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες οδηγίες για τις διεθνείς οι αφίξεις κυκλοφόρησαν στις 20 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, θα πρέπει να συντάξουν μια αρνητική έκθεση RT-PCR για τον COVID-19. Εάν εμβολιαστούν εν μέρει ή δεν έχουν εμβολιαστεί, οι ταξιδιώτες πρέπει να λάβουν μέτρα που περιλαμβάνουν την υποβολή δείγματος για τεστ COVID-19 μετά την άφιξη , μετά την οποία θα τους επιτραπεί να φύγουν από το αεροδρόμιο, καραντίνα στο σπίτι για επτά ημέρες και επανέλεγχος την όγδοη ημέρα άφιξης στην Ινδία.

Αυτές οι οδηγίες για τις διεθνείς αφίξεις αντικαθιστούν όλες τις κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν σχετικά με το θέμα στις 17 Φεβρουαρίου 2021 και μετά, δήλωσε το υπουργείο Υγείας της Ένωσης.

«Η παγκόσμια τροχιά της πανδημίας COVID-19 συνεχίζει να μειώνεται με ορισμένες περιφερειακές παραλλαγές. Η ανάγκη παρακολούθησης της συνεχώς μεταβαλλόμενης φύσης του ιού και της εξέλιξης των ανησυχητικών παραλλαγών SARS-CoV-2 (VOCs) πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο. Οι υφιστάμενες κατευθυντήριες γραμμές (που εκδόθηκαν στις 17 Φεβρουαρίου 2021 με επόμενες προσθήκες) για τις διεθνείς αφίξεις στην Ινδία έχουν διαμορφωθεί ακολουθώντας μια προσέγγιση βασισμένη στον κίνδυνο. Εν όψει της αυξανόμενης εμβολιαστικής κάλυψης σε όλο τον κόσμο και της μεταβαλλόμενης φύσης της πανδημίας, έχουν αναθεωρηθεί οι υπάρχουσες οδηγίες για τις διεθνείς αφίξεις στην Ινδία», ανέφερε το υπουργείο.

Το νέο έγγραφο προβλέπει πρωτόκολλα που πρέπει να συμμορφώνονται με τους διεθνείς ταξιδιώτες, καθώς και αυτά που πρέπει να ακολουθούν οι αεροπορικές εταιρείες, τα σημεία εισόδου (αεροδρόμια, θαλάσσια λιμάνια και χερσαία σύνορα) για τον προσδιορισμό του προφίλ κινδύνου των επιβατών.

Αυτή η Τυπική Διαδικασία Λειτουργίας θα ισχύει από τις 25 Οκτωβρίου. Με βάση την εκτίμηση κινδύνου, αυτό το έγγραφο θα επανεξετάζεται κατά καιρούς, ανέφερε το υπουργείο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η Ινδία έχει υπογράψει συμφωνίες για αμοιβαία αναγνώριση εμβολίων COVID-19 σε εθνικό επίπεδο ή από τον ΠΟΥ με 11 χώρες-Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Νεπάλ, Λευκορωσία, Λίβανο, Αρμενία, Ουκρανία, Βέλγιο, Ουγγαρία και Σερβία.

Οι ταξιδιώτες που προέρχονται από αυτές τις χώρες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και έχουν περάσει 15 ημέρες από την ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού για τον COVID-19, θα επιτρέπεται να φύγουν από το αεροδρόμιο και θα παρακολουθούν μόνοι τους την υγεία τους για 14 ημέρες μετά την άφιξη, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες οδηγίες.

Κατά τον προγραμματισμό του ταξιδιού, όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλουν έντυπο αυτο-δήλωσης στην ηλεκτρονική πύλη Air Suvidha πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι και να ανεβάσουν μια αρνητική αναφορά RT-PCR για τον COVID-19. Αυτή η δοκιμή θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών πριν από την εκτέλεση του ταξιδιού, σύμφωνα με τις οδηγίες.