
Η Ισπανία βιώνει φέτος ένα εκρηκτικό πασχαλινό κύμα τουριστών, με προβλέψεις για 15 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες μόνο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο — αύξηση 9% σε σχέση με πέρυσι.
Ωστόσο, το ρεκόρ αυτό συνοδεύεται από σαφείς αυξήσεις τιμών σε ξενοδοχεία, φαγητό και μετακινήσεις, επιβαρύνοντας σημαντικά το πορτοφόλι των ταξιδιωτών.
Σύμφωνα με το ισπανικό Υπουργείο Τουρισμού, η τουριστική δαπάνη αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 13% σε σχέση με το 2024.
Ακριβές οι δημοφιλείς πασχαλινές πόλεις
Οι πόλεις με τις πιο θεαματικές πασχαλινές εκδηλώσεις, όπως η Σεβίλλη και η Μάλαγα, καταγράφουν τις υψηλότερες τιμές διαμονής. Η μέση ημερήσια τιμή ξενοδοχείου στη Σεβίλλη ανέρχεται στα 346 ευρώ, ενώ στη Μάλαγα φτάνει τα 298 ευρώ. Σε εθνικό επίπεδο, ο μέσος όρος τιμής έχει φτάσει τα 208 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8% σε σύγκριση με πέρυσι.
Η Βαρκελώνη σημείωσε άνοδο 11%, με μέση τιμή στα 254 ευρώ, ενώ η Μαδρίτη ακολουθεί με 245 ευρώ (+10%). Τη μεγαλύτερη αύξηση όμως καταγράφουν οι Βαλεαρίδες Νήσοι, όπου οι τιμές εκτοξεύθηκαν κατά 29%, φτάνοντας τα 165 ευρώ ανά διανυκτέρευση από τα 128 ευρώ το 2024.
Αυξημένη και η κυκλοφορία στους δρόμους
Με πάνω από 15,8 εκατομμύρια οδικά ταξίδια να αναμένονται κατά την εβδομάδα του Πάσχα, η ισπανική Διεύθυνση Οδικής Κυκλοφορίας (DGT) έχει ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο κρίσιμη φάση της επιχείρησης «Operation Easter Exit». Από τις 16 έως τις 21 Απριλίου, περισσότεροι από 9 εκατομμύρια οδηγοί αναμένεται να μετακινηθούν, με 5.600 αστυνομικούς να έχουν επιστρατευθεί για τη διαχείριση της κίνησης.
Ιδιαίτερη συμφόρηση προβλέπεται από τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι και τη Μεγάλη Παρασκευή, ενώ η Δευτέρα του Πάσχα (21 Απριλίου) παραμένει αργία σε περιοχές όπως η Καταλονία, η Βαλένθια, η Ναβάρα, η Χώρα των Βάσκων και η Λα Ριόχα, με το κύμα επιστροφής να αναμένεται έντονο.
Εστιατόρια γεμάτα – και ακριβότερα
Η έξοδος για φαγητό επίσης κοστίζει περισσότερο: Σύμφωνα με την πλατφόρμα TheFork, οι Ισπανοί θα δαπανήσουν φέτος 32 ευρώ κατά μέσο όρο ανά άτομο για πασχαλινά γεύματα, σημειώνοντας αύξηση 23% σε σχέση με τα 26 ευρώ του 2024.
Πόλεις όπως η Πάλμα ντε Μαγιόρκα, η Σεβίλλη και το Αλικάντε παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις κρατήσεις, ενώ στη Μπιλμπάο και τη Σαλαμάνκα οι κρατήσεις αυξήθηκαν πάνω από 40%.
Παραδοσιακά γλυκά με… φουσκωμένο κόστος
Ακόμη και τα πασχαλινά γλυκά δεν ξέφυγαν από τις ανατιμήσεις. Οι torrijas, το παραδοσιακό ισπανικό γλύκισμα τύπου γαλλικής φρυγανιάς, μπορεί να κοστίζουν ελαφρώς λιγότερο από πέρυσι, αλλά παραμένουν 53% ακριβότερες σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Η αύξηση στις τιμές αυγών, γάλακτος και ηλεκτρικής ενέργειας — που σημείωσε άνοδο 28,1% σε ετήσια βάση — επηρεάζει την παραγωγή σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία.
Ακόμη και τα σοκολατένια αυγά ακολουθούν την τάση, με αύξηση 12,1% στην τιμή του κακάο και άνοδο 8,6% στην τιμή των αυγών το α’ τρίμηνο του 2025.
Παρά τις αυξήσεις, οι επισκέπτες συνεχίζουν να συρρέουν μαζικά στην Ισπανία για να απολαύσουν το Πάσχα με ήλιο, παράδοση και μοναδική ατμόσφαιρα. Το τουριστικό ρεύμα δεν δείχνει σημάδια κόπωσης, επιβεβαιώνοντας ότι η Ισπανία παραμένει από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς της Άνοιξης.