«Ανοσία» φαίνεται πως έχει αποκτήσει η Airbnb στην πρόσφατη επιβράδυνση του τουρισμού στην Ισπανία. Η πλατφόρμα ενοικίασης δεν έχει καταγράψει πτώση στους ξένους επισκέπτες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά αντιθέτως έχει αυξήσει και πάλι τον αριθμό των επισκεπτών της στη χώρα, φτάνοντας πάνω από 3,6 εκατομμύρια τουρίστες κατά τους τρεις μήνες της θερινής περιόδου.

Ο αριθμός αυτός, ο οποίος αυξήθηκε σημαντικά κατά 12% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, περιλαμβάνει τόσο τους ξένους επισκέπτες όσο και τους εγχώριους που επισκέπτονται άλλες πόλεις της επικράτειας.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από την ίδια την Airbnb, η οποία δηλώνει ότι η Ισπανία αντιπροσωπεύει την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο σε αριθμό συνολικών διανυκτερεύσεων, κατά μέσο όρο 99 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη και η Βαλένθια είναι οι τρεις πιο πολυσύχναστοι προορισμοί, με την Πάλμα ντε Μαγιόρκα και τη Γρανάδα να ακολουθούν πολύ κοντά.

Παράλληλα, έως και 2,1 εκατομμύρια Ισπανοί τουρίστες χρησιμοποίησαν την Airbnb για να ενοικιάσουν καταλύματα για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό, με τη Γαλλία, την Πορτογαλία και τον εγχώριο τουρισμό να καταγράφουν τα υψηλότερα νούμερα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ισπανίας (INE), ο αριθμός των διεθνών αφίξεων αυξήθηκε κατά 0,3% τους πρώτους επτά μήνες του έτους, φτάνοντας μέχρι και 47,1 εκατομμύρια επισκέπτες.

Λιγότερες Ενοικιάσεις στη Βαρκελώνη

Η αύξηση των χρηστών Airbnb κατά την καλοκαιρινή περίοδο της Ισπανίας συμβαδίζει με την επιβράδυνση των προσφορών μίσθωσης, γεγονός που αποτελεί άμεσο αποτέλεσμα των περιορισμών που θέτουν η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, οι δύο κύριες αγορές της χώρας.

Στη Βαρκελώνη, μετά από αρκετά πρόστιμα που επέβαλε το Δημοτικό Συμβούλιο της Ada Colau, η Airbnb κατάργησε 2.577 καταλύματα την 1η Ιουνίου, κατά την έναρξη της καλοκαιρινής εκστρατείας. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ως αποτέλεσμα αυτών των αυστηρότερων ελέγχων, οι προορισμοί υπέστησαν διαδοχικές μειώσεις κατά 4% για τους δύο αυτούς μήνες.

Η Μαδρίτη παραμένει ισχυρή
Αντίθετη ωστόσο είναι η κατάσταση στη Μαδρίτη από ότι στη Βαρκελώνη. Η πρωτεύουσα της Ισπανίας κατόρθωσε να παραμείνει ισχυρή ενάντια στις αντιξοότητες κατά τη θερινή περίοδο. Αν και ο Manuel Carmena, δήμαρχος της πρωτεύουσας, ξεκίνησε επίσης πόλεμο εναντίον της Airbnb στην πόλη, τα μέτρα δεν έχουν ακόμη λάβει χώρα λόγω έλλειψης έγκρισης από το δημοτικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με τον José Manuel Calvo, εκπρόσωπο της Αειφόρου Αστικής Ανάπτυξης, η θέσπιση ενός συνόλου μέτρων και περιορισμών θα προκαλέσει “μαζική παραποίηση” των καταλυμάτων στη Μαδρίτη, θέτοντας εκτός λειτουργίας πάνω από το 95% των σημερινών τουριστικών ενοικίων.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τα μέτρα αυτά εξακολουθούν να μην ισχύουν, η Airbnb κατέγραψε 17.600 ενοίκια τον Ιούλιο και έφθασε τις 18.300 τον Αύγουστο, περιμένοντας τα σχέδια της Carmena, τα οποία θα χωρίσουν την πόλη σε ζώνες με την ελπίδα να μειωθεί η έντονη αύξηση των τουριστών -στη πλατφόρμα για ενοίκια.