Άνοδο κατά 28% κατέγραψε το 2016 ο gay τουρισμός στην Ισπανία σε σχέση με το 2015, συνεισφέροντας στο μέγιστο στα υπόλοιπα θετικά αποτελέσματα της χώρας. Ειδικότερα, σε μια χώρα όπου ο τουρισμός αποτελεί μια από τις κύριες πηγές εσόδων, ένα καλοκαιρινό ρεκόρ στον τομέα της εστίασης, των αεροπορικών μεταφορών και στην πληρότητα των ξενοδοχείων, είναι χωρίς αμφιβολία μεγάλη είδηση για την περαιτέρω οικονομική ανάρρωση της χώρας.

Τα εν λόγω στοιχεία προέρχονται από πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από την εταιρεία Cromosomax σε συνεργασία με μια ομάδα από ιδιοκτήτες γκέι μπαρ και διαχειριστές καταλυμάτων, με επίκεντρο την LGBT κοινότητα καθώς και σε συνεργασία με εξειδικευμένα ταξιδιωτικά γραφεία. Η μελέτη βοηθά να εξηγήσουμε γιατί κάθε χρόνο περισσότεροι προορισμοί προσπαθούν να προσελκύσουν περισσότερους gay ταξιδιώτες.

Ειδικότερα, η μέση δαπάνη των γκέι τουριστών είναι περισσότερο από 30% υψηλότερη από ό, τι οι δαπάνες από άλλους τουρίστες γενικότερα. Εκτιμάται ότι οι γκέι τουρίστες ξοδεύουν περίπου 130 ευρώ την ημέρα για διασκέδαση και φαγητό, ξεπερνώντας το αντίστοιχο ποσό του μέσου τουρίστα, έχοντας μεταξύ άλλων παραγόντων, μεγαλύτερη παρουσία και κοινωνική δραστηριότητα. Αυτή η δαπάνη συνδέεται πάντα με την αγορά αποκλειστικών προϊόντων και υπηρεσιών, λόγω του κοινωνικού τους προσανατολισμού, καθώς επιλέγουν πάντα ό, τι είναι gay-friendly και όχι αυτό που είναι πιο γενικό.

Ως αποτέλεσμα, ο γκέι τουρισμός συμβάλλει πάνω από 9 δις. ευρώ ετησίως στην ισπανική οικονομία και στον οποίο αντιστοιχεί το 18% των συνολικών εσόδων του τουρισμού. Αυτό είναι πολύ σημαντικό δεδομένου ότι ο γκέι πληθυσμός αντιπροσωπεύει το 6% -8% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Στην Ισπανία, οι προορισμοί που αποφέρουν τα περισσότερα έσοδα από τον gay τουρισμό είναι οι ήδη γνωστοί και είναι τα  Γκραν Κανάρια, Ίμπιζα, Sitges, Torremolinos και Μπενιντόρμ, στα οποία έχει πλέον προσχωρήσει και η Μπαρτσελόνα, το μεγάλο αξιοθέατο για το καλοκαίρι του 2016. Σύμφωνα με τη μελέτη, η γκέι τουρίστες προέρχονταν κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Τέλος, με δεδομένη την ευαίσθητη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση της χώρας, αυτή η αξιοσημείωτη αύξηση των άμεσων εσόδων από τον γκέι τουρισμό αποτελεί θετική είδηση ​​και είναι μια επιβεβαίωση του σπουδαίου έργου που έχει επιτελεστεί στον τομέα της κοινωνικής ένταξης και της εμπορικής εκμετάλλευσης μιας αναδυόμενης αγοράς.