Ο τουριστικός τομέας της Ισπανίας αναμένεται να σημειώσει ξανά έσοδα ρεκόρ το 2024, όπως ανέφερε η ένωση τουρισμού Exceltur, προσθέτοντας ότι ανησυχεί για την αυξανόμενη οργή στη χώρα ενάντια στον υπερτουρισμό.

Προέβλεψε ότι τα κέρδη από τον τουρισμό θα φτάσουν τα 202,65 δις. ευρώ φέτος, σημειώνοντας αύξηση 8,6% σε σχέση με το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2023, το οποίο είχε ήδη δει «θεαματικό ρυθμό ανάπτυξης».

Εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη φορά που τα κέρδη από τον τουρισμό στην Ισπανία — τη δεύτερη χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο μετά τη Γαλλία — θα ξεπεράσουν τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, ανέφερε η αντιπρόεδρος της Exceltur, Χοσέ Λουίς Ζορέντα.

Η Ισπανία επωφελείται από την ανάκαμψη των παγκόσμιων ταξιδιών, ειδικά από την ασιατική αγορά, μετά το τέλος της πανδημίας Covid-19.

Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για την ασφάλεια στις αντίπαλες αγορές στην ανατολική Μεσόγειο λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς συνέβαλαν στην αύξηση των επισκεπτών στη χώρα, ανέφερε η Exceltur.

Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία υποδέχθηκε πέρυσι 85,1 εκατ. ξένων επισκεπτών, κυρίως από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, σύμφωνα με το εθνικό ινστιτούτο στατιστικών INE.

Η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους ντόπιους σε τουριστικά hotpots όπως οι Βαλεαρίδες Νήσοι, οι Κανάριοι Νήσοι και η Μάλαγα.