Από το 2025, οι Βρετανοί και άλλοι επισκέπτες εκτός ΕΕ θα πρέπει να πληρώσουν ένα τέλος 7 ευρώ για να εισέλθουν στην Ισπανία, ως μέρος των νέων ευρωπαϊκών κανονισμών.

Αυτό το τέλος ισχύει για ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ιαπωνία και 53 άλλες χώρες που επισκέπτονται την Ισπανία και άλλες χώρες της ΕΕ.

Το τέλος αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης (ETIAS), το οποίο επιβάλλει χρέωση 7 ευρώ για πολίτες τρίτων χωρών ηλικίας μεταξύ 18 και 70 ετών. Αυτό το σύστημα στοχεύει στον εξορθολογισμό των διαδικασιών εισόδου και στην ενίσχυση της ασφάλειας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το σύστημα επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2023, αλλά καθυστέρησε λόγω ανησυχιών από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Το σύστημα ETIAS , που πρόκειται να εφαρμοστεί το 2025, θα απαιτεί από τους ταξιδιώτες να λάβουν άδεια πριν εισέλθουν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. Αυτή η μικρή χρέωση θα καλύψει το κόστος διεκπεραίωσης των απαραίτητων ταξιδιωτικών αδειών.

Η Ισπανία, ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, έχει δει μια σταθερή ανάπτυξη στον τουρισμό όλα αυτά τα χρόνια. Η θέσπιση αυτού του τέλους ενδέχεται να επηρεάσει τις ταξιδιωτικές αποφάσεις, αλλά θεωρείται επίσης ως ένας τρόπος βιώσιμης διαχείρισης της τουριστικής ανάπτυξης.