Νέο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων κατέγραψε η Ισπανία τους πρώτους πέντε μήνες του 2024, καθώς υποδέχθηκε 33,2 εκατομμύρια επισκέπτες, 13,6% περισσότερους σε σύγκριση με το αντίστοιχο πεντάμηνο πέρυσι.

Μόνο τον Μάιο, 9,3 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες έφτασαν στην Ισπανία, σημειώνοντας αύξηση 11,5% από τον Μάιο του 2023.

Εάν συνεχιστεί αυτοί οι ρυθμοί αύξησης, η Ισπανία θα προσεγγίσει τα 97 εκατομμύρια τουρίστες μέχρι το τέλος του έτους.

Σημαντική αύξηση σημείωσαν και οι τουριστικές δαπάνες, προσεγγίζοντας τα 12 δισ. ευρώ τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση 19,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συνολικά, οι δαπάνες το πρώτο πεντάμηνο ξεπέρασαν τα 43,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 21,8% σε ετήσια βάση.

Ο υπουργός Βιομηχανίας και Τουρισμού, Jordi Hereu, τόνισε ότι η αύξηση της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό και τη βιωσιμότητα του κλάδου. Κάθε επισκέπτης ξόδεψε κατά μέσο όρο 1.263 ευρώ τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση 7,3%, με τις ημερήσιες δαπάνες να αγγίζουν τα 204 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,6%.

Η Καταλονία ήταν ο κορυφαίος προορισμός για διεθνείς τουρίστες τον Μάιο, ακολουθούμενη από τις Βαλεαρίδες Νήσους και την Ανδαλουσία. Η Μαδρίτη σημείωσε την υψηλότερη ανάπτυξη από έτος σε έτος, με αύξηση 24,3% στον αριθμό των τουριστών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη πηγή τουριστών, ακολουθούμενη από τη Γαλλία και τη Γερμανία . Οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο προηγήθηκαν επίσης στις δαπάνες, συνεισφέροντας 2,197 δισεκατομμύρια ευρώ τον Μάιο.

Οι διαμονές σε ξενοδοχεία αυτό το μήνα αυξήθηκαν κατά 13%, ενώ η ενοικίαση κατοικιών σημείωσε αύξηση 11,1%. Οι περισσότεροι τουρίστες διέμειναν από 4 έως 7 νύχτες. Ωστόσο, αύξηση 14,8% καταγράφηκε στους τουρίστες που έμειναν περισσότερες από 15 νύχτες. Τον Μάιο, εξάλλου, σχεδόν 7 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν χωρίς πακέτο περιήγησης.