Πακέτο στήριξης 700 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η Ισπανική κυβέρνηση για την στήριξη επιχειρήσεων από το “κανόνι” της Thomas Cook και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού της χώρας.

Η κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα το βασιλικό νομοθετικό διάταγμα με τα επείγοντα μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πτώχευσης του Thomas Cook. Και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ισπανικού τομέα του τουρισμού.

  • 200 εκατ. ευρώ θα αφορούν την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
  • 500 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής υποδομής της χώρας.

Τα 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το Χρηματοδοτικό Ταμείο για την Ανταγωνιστικότητα του Τουρισμού.
Mε στόχο τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους ειδικά με ψηφιακές δράσεις, καινοτομίες και εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών τους.

Τα μέτρα χρηματοδοτικής στήριξης περιλαμβάνουν επίσης την άμεση χορήγηση επιδοτήσεων στα Κανάρια Νησιά και στις Βαλεαρίδες Νήσους με ποσά 15 εκατ. και 8 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

“Η σοβαρότητα της τρέχουσας κατάστασης και η ανάγκη λήψης μέτρων καθιστούν αμέσως αναγκαία μια δράση που προσφέρει μια γρήγορη απάντηση, τονίζει ο υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, Reyes Maroto.
Επομένως το βασιλικό νομοθετικό διάταγμα είναι το κατάλληλο μέσο, ​​δεδομένου ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό ανταποκρίνονται σε μια κατάσταση της έκτακτης και επείγουσας ανάγκης”.

Επίσης, προγραμματίζεται η δημιουργία από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τις Αυτόνομες Κοινότητες, μέτρων γενικής πληροφόρησης.
Για εταιρείες που αντιμετωπίζουν είσπραξη οφειλών στο πλαίσιο διαδικασιών αφερεγγυότητας επιχειρήσεων της Thomas Cook.

Όσον αφορά την απασχόληση και την κοινωνική ασφάλιση, το βασιλικό νομοθετικό διάταγμα θεσπίζει μέτρα για τη στήριξη της παράτασης της περιόδου δραστηριότητας των εργαζομένων. Με συνεχείς σταθερές συμβάσεις στους τομείς τουρισμού.