Ανοδικά αναμένεται να κινηθούν κατά 4,7% τα έσοδα από τις τουριστικές εταιρείες στην Ισπανία σε σχέση με τα σύνολα που καταγράφηκαν το 2019, πριν η πανδημία του κορωνοϊού κλείσει τα διεθνή ταξίδια.

Σύμφωνα με το Reuters.com, ο βιομηχανικός όμιλος Exceltur διαπίστωσε ότι τα ξενοδοχεία, τα θέρετρα, οι μεταφορικές εταιρείες, οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων και οι επιχειρήσεις ψυχαγωγίας της Ισπανίας βιώνουν μια αύξηση στις κρατήσεις του 2023 που θα βοηθούσαν τη χώρα να ξεπεράσει τους αριθμούς τουρισμού της για το 2019.

«Η εικόνα είναι ελπιδοφόρα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Exceltur, Χοσέ Λουίς Ζορέντα. «Φαίνεται ότι η επιθυμία για ταξίδια έχει επικρατήσει και ορισμένες εταιρείες μας λένε ότι οι καταναλωτές προτιμούν να σταματήσουν να αγοράζουν ένα πουκάμισο ή μια συσκευή παρά να σταματήσουν να ταξιδεύουν».

Οι αριθμοί του τουρισμού παρέμειναν 2,1% κάτω από τα επίπεδα του 2019 το 2022 παρά την επιστροφή της ταξιδιωτικής βιομηχανίας. Ενώ τα έσοδα για τα ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά 7% από τα σύνολα πριν από την πανδημία.

Ο πληθωρισμός, το αυξημένο κόστος καυσίμων και οι μισθολογικές αυξήσεις επηρέασαν τα αποτελέσματα για τις τουριστικές εταιρείες στην Ισπανία, αλλά οι μέσες τιμές αυξήθηκαν κατά 6,6 τοις εκατό το 2022. Εάν η ανάπτυξη φτάσει στα προβλεπόμενα σύνολα, ο τουρισμός θα αντιπροσωπεύει περίπου το 12,2 τοις εκατό του ΑΕΠ της χώρας.

Ποιες χώρες τονώνουν τον τουρισμός της Ισπανίας

Επιπλέον, η Exceltur διαπίστωσε ότι οι ταξιδιώτες της Κεντρικής Ευρώπης και του Μεξικού συνέβαλαν στην τόνωση της ισπανικής οικονομίας πέρυσι και οι τουριστικοί αξιωματούχοι στοιχηματίζουν στην αναζωπύρωση επισκεπτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο το 2023.