Τα επίπεδα ικανοποίησης των διεθνών τουριστών που επισκέπτονται την Ισπανία έχουν αυξηθεί σημαντικά το 2023.

Σύμφωνα με τη δεύτερη Διεθνή Έρευνα Ικανοποίησης Τουριστών από την Turespaña, το 97% των τουριστών ανέφεραν ότι είναι «ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι» με την εμπειρία τους στην Ισπανία. Αυτό σηματοδοτεί άνοδο 2,3 μονάδων σε σύγκριση με το 2022.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των τουριστών που ήταν «πολύ ικανοποιημένοι» με το ταξίδι τους αυξήθηκε από 62,7% το 2022 σε 65% το 2023. Η συνολική βαθμολογία για την Ισπανία ως τουριστικό προορισμό αυξήθηκε επίσης, με τους ταξιδιώτες μη κατοίκους να της δίνουν βαθμολογία 4,62 από 5, από 4,59 το 2022.

Ο Jordi Hereu, υπουργός Τουρισμού , τόνισε ότι αυτά τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν την ηγετική θέση της Ισπανίας ως βιώσιμου, ασφαλούς και εξαιρετικού παγκόσμιου προορισμού.

Η έρευνα ανέδειξε την ισχυρή πίστη μεταξύ των διεθνών τουριστών. Ο Hereu σημείωσε, «Όσοι επισκέπτονται την Ισπανία τείνουν να επιστρέφουν», αποδίδοντας αυτό στις υψηλής ποιότητας και ποικίλες προσφορές αναψυχής της χώρας, την γαστρονομία αιχμής και το εξαιρετικό δίκτυο μεταφορών.

Ανά εθνικότητα, οι Βρετανοί τουρίστες ήταν οι πιο ικανοποιημένοι, δίνοντας στην Ισπανία βαθμολογία 4,72 στα 5, με το 74%. Ακολούθησαν τουρίστες από διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής , οι οποίοι έδωσαν βαθμολογία 4,70 με 72% «πολύ ικανοποιημένοι», Πολωνοί τουρίστες με βαθμολογία 4,69 και 71,2% «πολύ ικανοποιημένοι» και Αμερικανοί τουρίστες με βαθμολογία 4,67 με 71,9% “Πολύ ικανοποιημένοι.”

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι οι γυναίκες ήταν πιο ικανοποιημένες από τα ταξίδια τους στην Ισπανία από τους άνδρες, με βαθμολογίες ικανοποίησης 4,64 και 4,60, αντίστοιχα.

Επιπλέον, οι τουρίστες με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση, με το 80,6% να έχει τριτοβάθμια εκπαίδευση, το 17,5% τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και λιγότερο από 2% την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ή καμία. Οι τουρίστες με δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαίδευση βαθμολόγησαν τα ταξίδια τους ελαφρώς υψηλότερα με 4,60 στα 5, σε σύγκριση με 4,5 για εκείνους με πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Βασικό εύρημα της έρευνας ήταν το υψηλό ποσοστό αφοσίωσης των τουριστών προς την Ισπανία . Το 2023, το 78% των τουριστών είχε επισκεφθεί την Ισπανία τουλάχιστον μία φορά στο παρελθόν και το 65,9% σχεδίαζε να επιστρέψει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, από 57,69% το 2022. Αυτή η ισχυρή πίστη υποστηρίζεται από δημόσιες πολιτικές που χρηματοδοτούνται από την Ανάκαμψη 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, Σχέδιο Μετασχηματισμού και Ανθεκτικότητας, το οποίο έχει εκσυγχρονίσει τους τουριστικούς προορισμούς μέσω της βελτιωμένης ψηφιοποίησης, της πρόσβασης και της ποιότητας των τοπικών και περιφερειακών προσφορών.

Η έρευνα, βασισμένη σε 19.439 απαντήσεις που συλλέχθηκαν σε διάστημα τριών μηνών, ανέλυσε διάφορους παράγοντες ικανοποίησης των τουριστών, όπως διαμονή, φαγητό, δραστηριότητες αναψυχής, περιβάλλον, μεταφορές, υποδομές και δεσμεύσεις αειφορίας. Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι τουρίστες επέλεξαν την Ισπανία έναντι άλλων προορισμών ήταν το κλίμα της (26%), ο πολιτισμός (15,7%) και η επίσκεψη στην οικογένεια και τους φίλους της (12,6%).

Οι συνεχείς προσπάθειες της Ισπανίας να βελτιώσει τις τουριστικές υποδομές και τις προσφορές της έχουν σαφώς αποδώσει, καθιστώντας την κορυφαία επιλογή για ταξιδιώτες που αναζητούν μια αξέχαστη και ικανοποιητική εμπειρία διακοπών.