Ρεκόρ διεθνών τουριστικών αφίξεων κατέγραψε το Ισραήλ το 2017, με 3,6 εκατ. επισκέπτες ανεβάζοντας τα έσοδα για την βιομηχανία ξενοδοχείων της χώρας στα 920 εκατ. δολάρια (αύξηση 16%) τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά πληρότητας στα ισραηλινά ξενοδοχεία άγγιξαν το 67% το διάστημα Ιανουαρίου –Σεπτεμβρίου 2017 από το 63% κατά μέσο όρο τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τόσοι πολλοί τουρίστες που έρχονται στο Ισραήλ τις εορταστικές ημέρες που γίνεται όλο και πιο δύσκολο και πιο να βρουν ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Βέβαια δεν αντιμετωπίζουν όλα τα ξενοδοχεία πρόβλημα υπερπληρότητας αλλά στα βασικά τουριστικά κέντρα της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ τα ποσοστά πληρότητας φτάνουν το μέγιστο στην εποχή αιχμής.

Οι τουριστικοί πράκτορες που φέρνουν μεγάλες ομάδες τουριστών δηλώνουν ότι τα ξενοδοχεία στις δύο μεγάλες πόλεις-αξιοθέατα του Ισραήλ δεν είναι σε θέση να τους προσφέρουν αρκετά δωμάτια για συγκεκριμένες ημερομηνίες την άνοιξη του 2018 και αναγκάζονται να αλλάξουν δρομολόγια ή να κάνουν κράτηση σε άλλα μέρη του Ισραήλ.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τα ξενοδοχεία στο Τελ Αβίβ, δείχνουν ότι τα ποσοστά πληρότητας ανήλθαν κατά μέσο όρο στο 78% το Νοέμβριο και στο 80% τον Οκτώβριο. Τον περασμένο Μάιο ήταν ακόμη υψηλότερα κατά 83% και τον Ιούνιο κατά 86,4%.

Πολλή διαφορά έχει δημιουργήσει η άνοδος του Airbnb ως εναλλακτική λύση ξενοδοχείων καθώς και σε ξενοδοχεία διαμερισμάτων, ακόμη και αν το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης δεν θα ήθελε να αναγνωρίσει τη συμβολή της Airbnb.

Εναλλακτική λύση στην εξεύρεση δωματίων είναι και το Airbnb. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα AirDNA, περίπου 10.000 σπίτια και διαμερίσματα είναι διαθέσιμα για βραχυπρόθεσμη μίσθωση μόνο στο Τελ Αβίβ, αλλά πολλές από αυτές τις προσφορές δεν είναι διαθέσιμες όλο το χρόνο.

Πρόσφατα, ο αριθμός των ξενοδοχειακών δωματίων παρουσίασε κάποια ανάπτυξη. Στο Τελ Αβίβ, περίπου 1.700 δωμάτια έχουν προστεθεί τους τελευταίους τρεις μήνες και στην Ιερουσαλήμ ο αριθμός τους έχει αυξηθεί κατά 1.200. Αλλά η αύξηση δεν είναι αρκετή για να απορροφήσει τη ζήτηση, ιδιαίτερα σε περίοδο αιχμής.

Τα επόμενα δύο χρόνια, περίπου 4.000 επιπλέον δωμάτια ξενοδοχείων αναμένεται να προστεθούν, αριθμός σχεδόν ίσος με αυτόν που προστέθηκε την τελευταία δεκαετία. Το Τελ Αβίβ θα απορροφήσει 1.500 από αυτά, η Ιερουσαλήμ 950 και η Χάιφα 500.

Ωστόσο, το στοίχημα είναι ότι η ισραηλινή τουριστική βιομηχανία υπόκειται σε μεγάλες διακυμάνσεις στις αφίξεις: Ένας νέος πόλεμος ή μια μεγάλη τρομοκρατική επίθεση μπορεί εύκολα να μειώσει τρομακτικά τις αφίξεις.

Η λύση είναι η κυβέρνηση να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο δημιουργώντας ένα δίχτυ ασφαλείας για τη βιομηχανία, το οποίο, για παράδειγμα, θα διευκολύνει τους ξενοδόχους να λάβουν τραπεζικά δάνεια.