Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Τουρκία συνεχίζει τη φετινή δυνατή επιστροφή στη γερμανική αγορά με καλές κρατήσεις για τον ερχόμενο χειμώνα χάρη στις νέες προσφορές μακράς διαμονής, σύμφωνα με τους tour operators.

Όπως δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία από την Γερμανική Ταξιδιωτική Ένωση (DRV), η Ανατολική Μεσόγειος ήταν ήδη ο κύριος μοχλός ανάπτυξης για τη γερμανική ταξιδιωτική βιομηχανία αυτό το καλοκαίρι.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις για διακοπές στην Τουρκία από την Γερμανία αυξήθηκαν κατά 33% σε σύγκριση με πέρυσι.

Διακοπές μεγάλης διάρκειας

Οι πρόσφατες προβλέψεις ότι πολλοί Γερμανοί, ειδικά οι ηλικιωμένοι, «θα πετάξουν νότια για το χειμώνα» και θα κάνουν κράτηση για διακοπές μεγάλης διάρκειας για να αποφύγουν τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας στο σπίτι φαίνεται να γίνονται πραγματικότητα.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι κορυφαίοι τουριστικοί πράκτορες, έχουν ξεκινήσει μια σειρά από φθηνές προσφορές για τους επόμενους μήνες ως απάντηση σε αυτή τη ζήτηση.

Ο ηγέτης της γερμανικής αγοράς TUI ανέφερε καλή ζήτηση για την Τουρκία τόσο αυτό το καλοκαίρι όσο και για τον επόμενο χειμώνα.

«Η Αττάλεια ανέβηκε στη δεύτερη θέση πίσω από τη Μαγιόρκα την καλοκαιρινή σεζόν και καταγράφει ιστορικά υψηλά, δήλωσε η Doreen Schwebe, Επικεφαλής Διαχείρισης Προϊόντων Sun & Beach της TUI.

Και τον ερχόμενο χειμώνα, η Τουρκία είναι μεταξύ των 3 κορυφαίων προορισμών μετά τα Κανάρια Νησιά και την Αίγυπτο».

Προέβλεψε περισσότερες κρατήσεις για μεγαλύτερα ταξίδια τους επόμενους μήνες, τονίζοντας ότι «αναμένουμε αυξανόμενη ζήτηση για μακροχρόνιες διακοπές το χειμώνα ακόμη και στους νεότερους, καθώς η τάση εργασίας συνεχίζεται», εξήγησε.

Η TUI, όπως και άλλοι τουριστικοί πράκτορες, αναμένει σταθερότητα τιμών για αυτή τη σεζόν.

Μεγαλύτερη παραμονή

Ο ειδικός της Τουρκίας Bentour βλέπει παρόμοιες τάσεις. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Songül Göktas-Rosati «για τη χειμερινή περίοδο, καταγράφουμε αύξηση περίπου 30% σε σύγκριση με το 2019.

Εκτός από την αύξηση του αριθμού των κρατήσεων, παρατηρούμε επίσης μια τάση για μεγαλύτερη διαμονή. Ο μέσος όρος είναι τώρα 12 ημέρες, που αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 18%.»

Μεγάλη προσφορά

Το Rival Anex Group καταγράφει επίσης υψηλότερες κρατήσεις και μεγαλύτερες διαμονές για το χειμώνα 2022/23, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης σεζόν φέτος.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των κρατήσεων μας, περίπου το 95%, συγκεντρώνεται στην Τουρκική Ριβιέρα, εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος Murat Kizilsac.
Η προσφορά του ξενοδοχείου είναι πολύ μεγαλύτερη εκεί και ο καιρός είναι πιο σταθερός τη χειμερινή περίοδο».

Ο Altan Tarakci, επικεφαλής της μάρκας Anex Öger Tours , ανέφερε μια τάση για μεγαλύτερη διαμονή άνω των 21 ημερών.

Επιμήκυνση της σεζόν

Αυτές οι τάσεις ζήτησης δημιουργούν επίσης υψηλότερες κρατήσεις για την Τουρκία και στο FTI Group.

«Σε σύγκριση με άλλους προορισμούς της Μεσογείου, η Τουρκία έχει καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής το χειμώνα λόγω του κλίματος, των δυνατοτήτων πτήσεων και της εποχικότητας», τόνισε ο Hicabi Ayhan, διευθυντής προορισμού του Ομίλου στην Τουρκία.

Ως αποτέλεσμα, η περίοδος των διακοπών γίνεται μεγαλύτερη για τον προορισμό.
«Έχουμε παρατηρήσει ότι η καλοκαιρινή σεζόν μετατοπίζεται σημαντικά προς τα εμπρός, σχολίασε.
Τον Νοέμβριο, σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία εξακολουθούν να είναι ανοιχτά και αυτό είναι διαφορετικό, σε σχέση με άλλα χρόνια.»

Μπίνγκο και θερμαινόμενες πισίνες

Τα τουρκικά ξενοδοχεία έχουν επίσης διευρύνει τις προσφορές τους για παραθεριστές μεγάλης διάρκειας τα τελευταία χρόνια.

Μαθήματα γυμναστικής, βραδιές μπίνγκο, θερμαινόμενες πισίνες και ποικίλες εκδρομές εξασφαλίζουν μια καλή επιλογή δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της διαμονής τους.

Ο Hicabi Ayhan δίνει μερικές συμβουλές για ταξιδιωτικούς πράκτορες που πωλούν τέτοιες διακοπές.

Επισημαίνει «πώς είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι διακοπές μεγάλης διάρκειας είναι διαφορετικές.

Οι επισκέπτες περνούν περισσότερο χρόνο στο δωμάτιό τους. Έτσι, οι αναβαθμίσεις ή οι κατηγορίες δωματίων υψηλότερης ποιότητας μπορεί να έχουν νόημα, όπως για παράδειγμα μια βίλα αντί για για δωμάτιο στο κεντρικό κτήριο του ξενοδοχείου.

Καθώς ο χειμώνας δεν είναι τόσο ζεστός, οι εκδρομές και τα σύντομα ταξίδια είναι επίσης δημοφιλή.»