της Εύας Οικονομάκη

Ανάρπαστες για μία ακόμη χρονιά από τους ταξιδιώτες υψηλού εισοδηματικού προφίλ γίνονται οι luxury βίλες ανά την Ελλάδα, η οποία διατηρεί τη θέση της ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς πολυτελείας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με τον high end τουρισμό να επιδεικνύει ιδιαίτερες αντοχές, σημειώνοντας και φέτος υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μία τάση που ενισχύθηκε σημαντικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι πληρότητες τόσο για τα πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα, όσο και για τις ανεξάρτητες luxury κατοικίες που διατίθενται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb βρίσκονται στα ύψη. Η αυξημένη ζήτηση που διαπιστώνεται για high end διακοπές στην Ελλάδα αποτυπώνεται στις ζητούμενες τιμές μίσθωσης για αυτοτελείς βίλες με ιδιωτική πισίνα, οι οποίες φέτος καταγράφουν σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2021. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι τιμές υπερβαίνουν τα επίπεδα του 2019, έτους-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

Η εικόνα σε 5 προορισμούς

  • Μύκονος

Στην κορυφή της ζήτησης βρίσκεται η Μύκονος, η οποία συγκεντρώνει παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια τουρίστες με γερά πορτοφόλια. Οι κρατήσεις για βίλες με ιδιωτική πισίνα στη χώρα του νησιού έφτασε το 96% το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου και υπερβαίνει το 94% αυτή την περίοδο. Το κόστος μίσθωσης για 6 διανυκτερεύσεις τον Αύγουστο ξεκινά από 4.800 ευρώ για μία πολυτελή κατοικία 110 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια. Στον Ορνο, οι κρατήσεις για βίλες με ιδιωτική πισίνα τον Αύγουστο φτάνουν 97%, ενώ τους προηγούμενους μήνες κινήθηκαν κοντά στο απόλυτο 100%. Αντίστοιχα, το κόστος μίσθωσης για 6 διανυκτερεύσεις στον Ορνο αυτή την περίοδο ξεκινά από 3.960 ευρώ για μία πολυτελή κατοικία 80 τ.μ. με 2 υπνοδωμάτια. Υψηλή παραμένει η ζήτηση και για τους δύο πρώτους μήνες του φθινοπώρου, με τις προκρατήσεις για τον Σεπτέμβριο αγγίζουν το 92% και για το πρώτο πενθήμερο του Οκτωβρίου το 85%.

  • Σαντορίνη

Σε αντίστοιχα επίπεδα διαμορφώνονται τιμές και πληρότητα και στη Σαντορίνη. Η πληρότητα για βίλες με ιδιωτική πισίνα στο Ακρωτήρι το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου άγγιξαν το 99%, ενώ αυτή την περίοδο το ίδιο ποσοστό αγγίζει το 95%. Το κόστος μίσθωσης για 6 διανυκτερεύσεις σε μία κατοικία 190 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια τον Αύγουστο ξεκινά από 7.740 ευρώ. Στην Οία η πληρότητα για τον Αύγουστο φτάνει στο 95%, με το κόστος μίσθωσης για 6 διανυκτερεύσεις να ξεκινά από 10.770 ευρώ για μία βίλα 150 τ μ. Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται η πληρότητα και για τον Σεπτέμβριο, με το ποσοστό να αγγίζει στο 97%, ενώ στο 87% διαμορφώνεται μέχρι στιγμής η πληρότητα για το πρώτο πενθήμερο του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανελλαδικού κτηματομεσιτικού δικτύου E-Real Estates.

  • Πάρος

Στους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τουρίστες υψηλών βαλαντίων συγκαταλέγεται ένα ακόμη νησί των Κυκλάδων, η Πάρος. Η πληρότητα στις πολυτελείς βίλες τον Αύγουστο αγγίζει το 96%, ενώ ανοδικά κινούνται και οι προκρατήσεις για τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου, με τα αντίστοιχα ποσοστά να διαμορφώνονται για την ώρα στο 90% και στο 84% αντίστοιχα.

  • Σκόπελος

Μεγάλη ζήτηση διαπιστώνεται και για τη Σκόπελο, όπου η πληρότητα στις πολυτελείς κατοικίες με ιδιωτική πισίνα φτάνει αυτή την περίοδο το 97%. Εντονη κινητικότητα καταγράφεται και για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, με τις προκρατήσεις να καλύπτουν το 94% και το 86% αντίστοιχα της συνολικής διαθεσιμότητας.

  • Λευκάδα

Στους top προορισμούς των high end τουριστών βρίσκεται και η Λευκάδα. Το νησί του Ιονίου σημειώνει πληρότητα 98% για τον Αύγουστο, ενώ ισχυρή ζήτηση διαπιστώνεται για και τους δύο πρώτους μήνες του φθινοπώρου, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται στο 93% για τον Σεπτέμβριο και στο 88% για τον Οκτώβριο.