Σύμφωνα με νέα έρευνα που ανατέθηκε από την Arabian Travel Market (ATM) και διεξήχθη στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022 από την ξενοδοχειακή αγορά πληροφοριών και την παγκόσμια εταιρεία συγκριτικής αξιολόγησης STR, η περιοχή του GCC έχει τώρα πάνω από 170.000 δωμάτια ξενοδοχείων υπό ενεργό ανάπτυξη (σχεδιασμός, τελικός σχεδιασμός και κάτω από κατασκευή).

Αυτό ισοδυναμεί με το 40% του υπάρχοντος αποθέματος δωματίων ξενοδοχείων του GCC, αριθμός σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος επί του παρόντος υστερεί κατά μέσο όρο κατά 11% υπό ενεργό ανάπτυξη σε σύγκριση με την υπάρχουσα προσφορά.

Η Danielle Curtis, Διευθύντρια Έκθεσης, Arabian Travel Market, δήλωσε: «Μεταξύ της EXPO 2020, του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022 και της φιλόδοξης στρατηγικής Vision2030 της Σαουδικής Αραβίας, ο αγωγός ανάπτυξης του τομέα φιλοξενίας του GCC παραμένει ισχυρός σε αντίθεση με την παγκόσμια ανάπτυξη ξενοδοχείων, η οποία επιβραδύνεται.

«Ενώ η ανάπτυξη του κλάδου της φιλοξενίας υπογραμμίζει την αυξανόμενη δημοτικότητα της περιοχής στην παγκόσμια σκηνή, είναι επίσης ενδεικτική της στρατηγικής της περιφερειακής κυβέρνησης, η διαφοροποίηση της αύξησης του ΑΕΠ από τους υδρογονάνθρακες στον τουρισμό, που θα συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση της ζήτησης τα επόμενα χρόνια.

Η έκθεση STR υπολογίζει 135.560 υπάρχοντα δωμάτια στη Σαουδική Αραβία με ενεργό αγωγό 82.639 δωματίων, με συνολικό απόθεμα δωματίων που προβλέπεται για το 2030, σε πάνω από 218.000 δωμάτια. Ομοίως για τα ΗΑΕ, το STR παρακολουθεί επί του παρόντος περισσότερα από 202.000 υπάρχοντα δωμάτια με ενεργό αγωγό 48.910 δωματίων, συνολικά σχεδόν 251.000 δωμάτια μέχρι το 2030.

«Είναι ενδιαφέρον ότι το Ras Al Khaimah είναι δεύτερ μετά το Ντουμπάι, με 5.076 δωμάτια στα σκαριά του, σχεδόν το ίδιο ποσό με το Sharjah, το Abu Dhabi και το Fujairah μαζί», είπε η Curtis.

Η ιστορική απόδοση πληρότητας των ΗΑΕ παρέχει ένα σχέδιο του τι μπορεί να περιμένει η περιοχή καθώς εισέρχονται νέα δωμάτια στην αγορά. Η προσφορά δωματίων αυξήθηκε κατά περισσότερα από 70.000 δωμάτια μεταξύ 2010 και 2019, μια εκπληκτική αύξηση 68% στην προσφορά ή περίπου 6% μέση ετήσια αύξηση.

«Με τέτοια επίπεδα επενδύσεων και ανάπτυξης, αναμένουμε μια αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων του GCC στο ATM 2023, συμπεριλαμβανομένων των εισερχόμενων ταξιδιωτικών πρακτόρων και ταξιδιωτικών πρακτόρων από όλο τον κόσμο, καθώς η περιοχή συνεχίζει να προσελκύει αυξανόμενο αριθμό τουριστών, για τους οποίους η φιλική προς το περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη θα είναι κρίσιμη», πρόσθεσε.