Gerakina BeachO Τούρκος Τour Operator Pegas αναζητά 15 ξενοδοχεία !

Kαι το Gerakina Beach στην Oaktree Capital

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Σε λοκομοτίβα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εξελίσσεται ο  τουρισμός, αφού πέραν την εισροής περισσότερου συναλλάγματος από την άνοδο των αφίξεων, όλα δείχνουν ότι ο κλάδος τροχοδρομεί το εν στάση τραίνο των επενδύσεων στη χώρα μας. Αυτή την περίοδο δεκάδες funds του εξωτερικού ερίζουν για την είσοδο τους, είτε σε projects σύνθετων τουριστικών επενδύσεων (ξενοδοχεία με κατοικίες) είτε στην πολυετή εκμίσθωση ξενοδοχείων στην Ελλάδα. Παράλληλα γνώστες της αγοράς αναφέρουν ότι με κεντρικό σημείο αναφοράς τις Τράπεζες, από το προσεχές Φθινόπωρο και μετά, αναμένεται να αλλάξουν χέρια εκατοντάδες υπερχρεωμένα ξενοδοχεία ανά τη χώρα. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι με το πέρας της ανακεφαλαιοποίησης των Πιστωτικών Ιδρυμάτων σχεδιάζεται η μετοχοποίηση των προβληματικών ξενοδοχείων, προκειμένου οι τράπεζες να μην εγγράψουν ζημίες στα χαρτοφυλάκια τους. Ακολούθως σχεδιάζεται   η πώληση των συγκεκριμένων μονάδων. Στα ονόματα που κυριαρχούν στο χώρο της αναζήτησης ξενοδοχείων καταγράφονται μεταξύ άλλων ο κινεζικός όμιλος FOSUN, αμερικανικά και βρετανικά pension funds, ενώ από κοντά έπονται Αυστραλοί επιχειρηματίες για την ίδρυση αλυσίδας Boutique ξενοδοχείων στα ελληνικά νησιά, καθώς και ρωσικά και τουρκικά κεφάλαια. Από ελληνικής πλευράς ο όμιλος Libra της οικογένειας Λογοθέτη (Grace Hotels) εξετάζει την απόκτηση Boutique ξενοδοχείων στην Ελλάδα μετά την εξαγορά του 50% της Cocomat, ενώ συνεχίζουν τα επενδυτικά τους σχέδια ο όμιλος Κωσταντακόπουλου στο Costa Navarino και η Dolphin Capital. 

Προς ώρας οι πρωταγωνιστές ουκ ολίγων επιχειρηματικών deals κινούνται υπό καθεστώς εχεμύθειας εν όψει των Ευρωεκλογών και η τελεσφόρηση τους τοποθετείται για τον προσεχή Ιούνιο. 

Στο πλαίσιο αυτό καταγράφεται και η πώληση Landamark Hotels όπως το Hilton από την Alpha Bank, καθώς και μικρότερων μονάδων όπως το Τιτάνια στην οδό Πανεπιστημίου το οποίο εδώ και χρόνια έχει δεχθεί αρκετές προτάσεις εξαγοράς

Πάντως ήδη ο Τούρκος Tour Operator Pegas με ισχυρή θέση στη ρωσική αγορά αναζητεί την εκμίσθωση 15 ξενοδοχείων σε Κρήτη, Ρόδο και Πελοπόννησο, η Atlantica Hotels στην οποία συμμετέχουν εξ ημισείας ο κυπριακός όμιλος Νικολαΐδη με την TUI, λέγεται ότι επιδιώκει την απόκτηση 4 ακόμη ξενοδοχείων σε Ρόδο και Κω, ενώ ο ξενοδόχος Δημήτρης Κούτρας από την Κω κατέθεσε προσφορά στην Eurobank για το ξενοδοχείο Capsis στη Ρόδο που δεσπόζει στην Ιξιά.    

Το Business Story που κυριαρχεί αυτή την περίοδο στην Βόρειο Ελλάδα με προεκτάσεις σε όλη την χώρα δεν είναι άλλο από τη συμφωνία του Ομίλου Ανδρεάδη -στον οποίο μεταξύ άλλων ανήκει το υπερπολυτελές συγκρότημα ξενοδοχείων SANI στην φερώνυμη περιοχή της Χαλκιδικής– με την Oaktree Capital Management. Πρόκειται για το αμερικανικό επενδυτικό fund, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια ασφαλιστικών ταμείων σε ΗΠΑ και Καναδά ύψους 80 δισ. δολαρίων περίπου.

Ασφαλείς πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» κάνουν λόγο για την απόκτηση από το νέο σχήμα, μέσω εξαγοράς ή πολυετούς εκμίσθωσης 20 μονάδων και η συνακόλουθη ίδρυση αλυσίδας management ξενοδοχείων με την επωνυμία Oceania Club. Το πρώτο μέρος του σχεδίου «μπήκε στο αυλάκι» με την αγορά του ξενοδοχείου Oceania της οικογένειας Ανδρεάδη στα Νέα Μουδανιά και σε βραχύ διάστημα έπεται η εξαγορά από την Εθνική Τράπεζα του Gerakina Beach.   

Εν τω μεταξύ, δύο ξενοδοχεία πέρασαν το τελευταίο διάστημα υπό τον έλεγχο του τουριστικού ομίλου Mouzenidis, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο για τη φετινή χρονιά τη διακίνηση μισού εκατομμυρίου τουριστών από τη Ρωσία και τις άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες και τα δυο ξενοδοχειακά συγκροτήματα βρίσκονται στη Χαλκιδική. Το πρώτο είναι 66 δωματίων με την επωνυμία Assa Maris βρίσκεται στη Χαλκιδική και ενοικιάστηκε από την Mouzenidis για έξι χρόνια. Το δεύτερο συγκρότημα, 280 δωματίων, φέρει την επωνυμία Palmariva και ακούγεται ότι  διευθετήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες εκμίσθωσης της μονάδας για επτά χρόνια. Με τις δύο ξενοδοχειακές μονάδες ο όμιλος φθάνει σε αριθμό τα τρία ξενοδοχεία στην Ελλάδα, δεδομένου ότι υπό την ιδιοκτησία του βρίσκεται, ήδη, το ξενοδοχείο Potidea Palace 220 δωματίων, επίσης, στη Χαλκιδική. 

Όπως αναφέρουν ξενοδοχειακοί παράγοντες στην Βόρειο Ελλάδα ο ομογενής Ρώσος Επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης μετά την απόκτηση του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς και της εκτάσεως του Παλιουρίου στην Χαλκιδική εξετάζει την εξαγορά 2 ακόμη μονάδων στην ευρύτερη περιοχή. 

Ταυτόχρονα σε διαδικασία έκδοσης κοινών αποφάσεων για έγκριση δημιουργίας των μεγαλύτερων τουριστικών επενδύσεων που έχουν γίνει ποτέ στη Μήλο και την Ιο βρίσκονται τα υπουργεία Τουρισμού και ΠΕΚΑ.

Η πρώτη επένδυση σύνθετου τουριστικού καταλύματος της τάξεως των 45-50 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθεί στην Ιο από την ελληνικών συμφερόντων εταιρεία «105 Ανώνυμη Τουριστική και Τεχνική Εταιρεία ΕΚΜ Ακινήτων». Το επιχειρηματικό σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία 5 αστέρων ξενοδοχείου τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων και τουριστικών κατοικιών συνολικής δυναμικότητας 250 έως 300 κλινών, spa, την κατασκευή προβλήτα για τη πρόσδεση τουριστικών σκαφών κ.λ.π. Η έκταση αγγίζει τα 275 στρ.

H δεύτερη επένδυση επίσης σύνθετου τουριστικού καταλύματος ύψους περίπου, 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να υλοποιηθεί σε έκταση 450 στρεμμάτων στη Μήλο. Το επενδυτικό σχέδιο από την εταιρεία Αxsite προβλέπει την υλοποίηση ξενοδοχείου και τουριστικών κατοικιών 216 κλινών. H ιδιοκτήτρια εταιρεία φέρεται ότι έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας με τον όμιλο Soneva Resorts που έχει δραστηριότητα σε Μαλδίβες και Ταϊλάνδη. 

Τέλος, όπως επισημαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο Γενικός Διευθυντής του Intercontinental  της Αθήνας Πάνος Παναγιωτόπουλος στη Σαντορίνη θα λειτουργήσει το δεύτερο ξενοδοχείο Intercontinental στην Ελλάδα. Στόχος της οικογένειας Δ. Ιωάννου (Αθήναιον Α.Ε.) είναι οι εργασίες για τη δημιουργία του Intercontinental Σαντορίνης να ξεκινήσουν φέτος, ούτως ώστε να είναι έτοιμο προς λειτουργία σε δύο με τρία χρόνια. Ο κ. Παναγιωτόπουλος τονίζει ότι η μονάδα θα διαθέτει 120 δωμάτια, το δε σύνολο της επένδυσης θα ανέλθει στα 30 εκατ. ευρώ.