«Ισότητα» έναντι των μισθώσεων Airbnb ζητά η Πανελλήνια Ομποσπονδία Ξενοδόχων
Ίδιους όρους επαγγελματικής δραστηριότητας με τα ξενοδοχεία ζητά η Πανελλήνια Ομποσπονδία Ξενοδόχων, για όσους μισθώνουν τουριστικά το ακίνητο τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (airbnb κλπ), με αφορμή την έναρξη του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Σε παρέμβαση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσσιος σημειώνει, ότι οι μετρήσεις της ομοσπονδίας πανελλαδικά κάνουν λόγο για 60.000 ακίνητα που είναι σε πλατφόρμες διαμοιρασμού, ενώ πολλά ακόμα ακίνητα παραμένουν “αόρατα”, όπως υπογραμμίζεται.

Ο κ. Τάσσιος, όπως άλλωστε τονίζεται και από την ανακοίνωση της ΠΟΞ, αναφέρει ότι με την απόκτηση μητρώου γίνεται ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της δήλωσης αλλά και ελέγχου των εισοδημάτων τους, ωστόσο τονίζει ότι παραμένουν “ανοικτά” κρίσιμα θέματα που αφορούν την ομαλή λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Μάλιστα οι παρατηρήσεις της ΠΟΞ θα κοινοποιηθούν στα αρμόδια υπουργεία το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, ανοικτά παραμένουν τα ζητήματα που αφορούν τους όρους συνεργασίας με τις ψηφιακές πλατφόρμες, αλλά και η έκδοση ΚΥΑ με την οποία θα καθορίζονται οι περιοχές που θα ισχύει περιορισμός των 90-60 ημερών των δύο ακινήτων. Την ίδια στιγμή υπογραμμίζει η ΠΟΞ η υποχρέωση υποβολής δήλωσης μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα, όπως ορίζεται από τις πρόσφατες διατάξεις, καθιστούν αδύνατο τον έλεγχο την πράξη, πάντα σύμφωνα με την ομοσπονδία.

Ο κ. Τάσσιος επαναλαμβάνει ότι “δεν μας ενοχλεί που υπάρχουν, είναι τάση της αγοράς εδώ και 10 χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα και με ένταση τα 3 τελευταία στην Ελλάδα”, αναφερόμενος στο θεσμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης. “Το ζήτημα είναι να πληρώνουν ότι κι εμείς” συμπληρώνει.

Στοίχημα για την ΠΟΞ παραμένει η μείωση φορολογικών συντελεστών που διέπουν τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και μείωση του ΦΠΑ σε διαμονή κλπ. “Πρέπει να δούμε για την κλαδικη σύμβαση και την επόμενη μέρα στα εργασιακά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του μισθού για του εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Η επόμενη μέρα είναι να εφαρμόσει ο καθένας μια σύμβαση, αλλά και να δούμε σοβαρά το πώς θα μπαίνουν στο επάγγελμα – ειδικότητα οι νεοεισερχόμενοι” σημειώνει ο κ. Τάσσιος.

 

πηγή: euro2day.gr