Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα ξενοδοχεία στην Ιταλία έχουν ήδη καταγράψει συναλλαγές περίπου 215 εκατομμυρίων ευρώ, αύξηση 38% από έτος σε έτος.|
Σύμφωνα με στοιχεία της Savills, αυτό είναι πάνω από ένα πολύ εντυπωσιακό 2023, όταν η επενδυτική αγορά ενισχύθηκε σημαντικά από παίκτες του εξωτερικού.

«Η ιστορία πίσω από την τρέχουσα άνθηση της φιλοξενίας στην Ιταλία είναι μια ιστορία που επιβεβαιώνει ότι τόσο ο τουρισμός όσο και η ακίνητη περιουσία αποδίδουν απίστευτα καλά, επισημαίνει ο Dario Leone, επικεφαλής του τμήματος φιλοξενίας και αναψυχής στη Savills.

Ωστόσο, αυτά δεν πάνε πάντα μαζί. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η πληρότητα έπεσε κατακόρυφα, αλλά οι κεφαλαιαγορές των ξενοδοχείων κράτησαν καλά καθώς οι επενδυτές είδαν τις δυνατότητες στη φιλοξενία. Σήμερα έχουμε και τα δύο».

Η πολυτέλεια συνεχίζει να αποδεικνύεται δημοφιλής στο επενδυτικό μερίδιο

Το 2023 οι συναλλαγές στον τομέα των 5 αστέρων αντιπροσώπευαν το 43% του όγκου των επενδύσεων, παρόλο που αντιπροσώπευαν μόνο το 7% των δωματίων.

Πριν από λίγες ημέρες η γαλλική εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Extendam εξαγόρασε το Soiftel Rome Villa Borghese ως μέρος της πανευρωπαϊκής στρατηγικής πολυτελείας της.

«Και άλλοι επενδυτές θα ακολουθήσουν, επιβεβαιώνει ο επικεφαλής της Savills σε Ιταλία.
Ο τομέας πολυτελείας στα ξενοδοχεία είναι ο ίδιος πολυεπίπεδος, επομένως υπάρχει χώρος για μια σειρά τύπων ξενοδοχείων.

Υπάρχει μόνο μια χούφτα υπερπολυτελών ιδιοκτησιών και ανώτερης ποιότητας, με χρέωση άνω των 1.000 ευρώ ανά διανυκτέρευση, αλλά τα πολυτελή 5 αστέρια στη γκάμα των 700-800 ευρώ προσελκύουν ακόμη ευρύτερο πελατολόγιο και έχουν ισχυρές επιδόσεις σε βασικές αγορές».

Πέρυσι, ο όγκος των επενδύσεων στα ιταλικά ξενοδοχεία έφτασε τα 1,6 δις ευρώ, με συναλλαγές περίπου 10.000 δωματίων.

Αν και οι συμφωνίες ήταν ελαφρώς χαμηλότερες από το έτος ρεκόρ του 2019, οι όγκοι ήταν αξιοσέβαστοι, λαμβάνοντας υπόψη τις μακροοικονομικές αντίξοες συνθήκες που έχουν περιορίσει τις συναλλαγές ακινήτων σε όλους τους τομείς.

Παρά τα ζητήματα όπως ο πληθωρισμός και τα επιτόκια, το τελευταίο τρίμηνο του 2023 οι συμφωνίες κινήθηκαν ανοδικά. Αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκε το 58% του συνολικού έτους.

  • Οι μικρότερες συμφωνίες που κλείστηκαν σε δευτερογενείς και περιφερειακές αγορές, είναι σημάδι περαιτέρω ωριμότητας, όπως αναφέρουν οι αναλυτές.
  • Αντίστοιχα, το 2023 κατέγραψε έναν συνδυασμό συμφωνιών για θέρετρα -όπως το χαρτοφυλάκιο των ξενοδοχείων Pellicano και το Grand Hotel Gardone στις όχθες της λίμνης Γκάρντα- καθώς και συναλλαγές προστιθέμενης αξίας που περιλαμβάνουν μετατροπές και ανακαινίσεις.
  • Οι βασικές επενδύσεις εξακολουθούσαν να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς του Six Senses στη Ρώμη από την ιταλική Gruppo Statuto και της συμφωνίας για το Il Sereno στη λίμνη Κόμο από το Ντένβερ, την εταιρεία ιδιωτικών μετοχών KSL Capital Partners με έδρα το Κολοράντο.

Οι αγορές με τις top επενδύσεις

«Οι επενδυτές στην Ιταλία έχουν προχωρήσει πέρα από τις τέσσερις μεγάλες αγορές της Ρώμης, του Μιλάνου, της Βενετίας και της Φλωρεντίας, σημειώνει ο Dario Leone.

Εξετάζουν τόσο τις περιφερειακές όσο και τις δευτερεύουσες αγορές, καθώς και τη διαφοροποίηση όσον αφορά στον τύπο περιουσιακών στοιχείων».

  • Η Ρώμη παρέμεινε ο προτιμώμενος προορισμός των επενδυτών το 2023, με συναλλαγές 412 εκατομμυρίων ευρώ στην ιταλική πρωτεύουσα.
  • Ακολούθησαν το Μιλάνο, η Φλωρεντία και η Βενετία.
  • Οι δευτερεύουσες και περιφερειακές πόλεις αύξησαν την απήχηση τους στους επενδυτές, αντιπροσωπεύοντας το 16% του συνολικού όγκου. Αυτοί οι προορισμοί περιελάμβαναν τη Σαρδηνία, τη λίμνη Κόμο, τη λίμνη Γκάρντα και τη Ριβιέρα της Τοσκάνης, δηλαδή το Φόρτε ντέι Μάρμι.

Οι παγκόσμιες αλυσίδες φιλοξενίας που επενδύουν

Το υπερπόντιο κεφάλαιο επικρατεί όλο και περισσότερο, με επενδύσεις από παγκόσμιες αλυσίδες φιλοξενίας.

  • Η Hyatt Hotels Corporation θα κάνει το ντεμπούτο της με το εμπορικό σήμα Thompson στην ιταλική πρωτεύουσα αργότερα φέτος με το Thompson Rome σε μια τοποθεσία στο κέντρο της πόλης κοντά στον λόφο του Καπιτωλίου.
  • Η Hilton θα λανσάρει την πρώτη της ιδιοκτησία LXR Hotels & Resorts στο ανακαινισμένο Grand Hotel Gardone το 2026.
  • Η IHG Hotels & Resorts ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η πρώτη της ιδιοκτησία Kimpton Hotels & Restaurants στην Ιταλία θα ανοίξει στην Ταορμίνα της Σικελίας, το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
    Το deal αντιπροσωπεύει μια συμφωνία διαχείρισης με τον συνεργάτη Società Turistica Alberghiera Taorminese. Η κίνηση ακολουθεί έξι άλλα εγκαίνια και υπογραφές πολυτελείας και lifestyle από την IHG στη χώρα το 2023, συμπεριλαμβανομένων των Six Senses στη Ρώμη, του InterContinental Rome Ambasciatori Palace και του Hotel Indigo Florence.
    Δύο ακόμη ακίνητα στο Hotel Indigo πρόκειται να ανοίξουν στο Τορίνο και την Τεργέστη τα επόμενα χρόνια, καθώς και το πρώτο ακίνητο Vignette Collection της IHG, το Hotel Alexandra, στη Ρώμη το 2025.
  • Τον περασμένο Μάιο, η Leonardo Hotels απέκτησε το Hotel Cicerone Rome από την Banco BPM για περίπου 70 εκατ. ευρώ.
    Στόχος της είναι να επαναλειτουργήσει το ακίνητο ως NYX Hotel Rome by Leonardo μετά από μια ολοκληρωμένη ανακαίνιση. Αυτό θα σηματοδοτήσει το δεύτερο ξενοδοχείο Leonardo στη Ρώμη και το έβδομο στην Ιταλία.

Ιταλοί επενδυτές

Ενώ οι ξένοι αγοραστές είναι απασχολημένοι με το χτένισμα της αγοράς, οι Ιταλοί επενδυτές συμβαδίζουν με τους διασυνοριακούς αντιπάλους τους.

Η ιταλική Gruppo Statuto συνεχίζει να είναι ένας ευδιάκριτος παίκτης. Εκτός από την αγορά του νέου Six Senses στη Ρώμη πέρυσι και την υποστήριξη της κυκλοφορίας του πρώτου Six Senses στο Μιλάνο, η Statuto βρίσκεται στη μέση της ανακατασκευής του Palazzo del Toro στην Piazza San Babila του Μιλάνου.

Ο όμιλος εργάζεται επίσης σε μια σειρά από άλλα πολυτελή ξενοδοχεία στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου Mandarin Oriental στο Πόρτο Τσέρβο της Σαρδηνίας που πρόκειται να ανοίξει το 2026.

Αυτό θα ξεκινήσει μετά τη μετατροπή του ξενοδοχείου 4 αστέρων Le Ginestre, το οποίο απέκτησε η Statuto το 2022 μέσω της οντότητάς του Slhre Fin 1. Η εταιρεία επιβλέπει επίσης τη μετατροπή ενός από τα μακροβιότερα ακίνητα της, του Venice’s Hotel Danieli, σε Four Seasons, που αναμένεται το 2025.

Εν τω μεταξύ, η Rosewood Hotels & Resorts υπέγραψε συμβόλαιο με την Statuto για το ντεμπούτο της Rosewood Mian το 2025, με 70 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων περίπου 20 σουίτες.

Ένας άλλος ισχυρός ιταλικός όμιλος ακινήτων που κοιτάζει την εγχώρια ξενοδοχειακή αγορά είναι η Coima, ο επενδυτής με έδρα το Μιλάνο πίσω από μεγάλα προγράμματα αναγέννησης στη βόρεια πόλη, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής γραφείων Porta Nuova και της Porta Romana, όπου έχει αναπτύξει το Ολυμπιακό Χωριό για τους επερχόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο όμιλος εξαγοράζει ξενοδοχεία στο Μιλάνο και επιβλέπει την ανακαίνιση του Hotel Des Bains της Βενετίας, ενός από τα τρία ακίνητα του Lido που κατέχει.