Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ενέκρινε ένα ιταλικό πρόγραμμα αξίας 698 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να στηρίξει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα που έχουν πληγεί από την πανδημία COVID-19.

Μέσω δήλωσης που εξέδωσε η Επιτροπή της ΕΕ, η εκτελεστική αντιπρόεδρος αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, Margrethe Vestager τόνισε ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα έχουν σημειώσει σημαντική μείωση πελατών και κερδών λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν.

«Αυτό το ιταλικό σχέδιο ύψους 698 εκατομμυρίων ευρώ θα επιτρέψει στην Ιταλία να υποστηρίξει αυτές τις εταιρείες βοηθώντας τις να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητάς τους και διασφαλίζοντας τη συνέχεια των δραστηριοτήτων τους. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη για να βρούμε εφαρμόσιμες λύσεις για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ», σημείωσε επίσης.

Ένα μέρος αυτού του προϋπολογισμού θα διατεθεί μέσω της Διευκόλυνσης Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σύμφωνα με την Επιτροπή της ΕΕ, βάσει του προγράμματος, η βοήθεια θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων και εκπτώσεων φόρου για ταξιδιωτικές εταιρείες και δανείων σε ταξιδιωτικά γραφεία και τουριστικούς πράκτορες.

«Για τις τουριστικές επιχειρήσεις, το μέτρο στοχεύει στην κάλυψη μέρους των δαπανών για τη βελτίωση των δομών και των εγκαταστάσεων και την ενεργειακή απόδοση. Οι επιλέξιμοι δικαιούχοι θα δικαιούνται να λάβουν ποσό ενίσχυσης που θα καλύπτει έως και το 50 τοις εκατό των επιλέξιμων δαπανών, εντός ανώτατου ορίου 100.000 ευρώ ανά εταιρεία», αναφέρεται στη δήλωση. Όσον αφορά τα ταξιδιωτικά γραφεία, το μέτρο αυτό στοχεύει να καλύψει μέρος του κόστους που σχετίζεται με δραστηριότητες ανακαίνισης και ψηφιακής ανάπτυξης. Οι δικαιούχοι που πληρούν τις προϋποθέσεις θα μπορούν να λάβουν βοήθεια με τη μορφή έκπτωσης φόρου που καλύπτει έως και το 50 τοις εκατό των επιλέξιμων δαπανών, εντός ανώτατου ορίου 25.000 ευρώ ανά δικαιούχο.

Το πρόγραμμα στοχεύει να αντιμετωπίσει τις ανάγκες ρευστότητας των δικαιούχων και να τους βοηθήσει να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία. Η Επιτροπή κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς είναι υπό τους όρους που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, η βοήθεια δεν θα υπερβαίνει τα 2,3 εκατ. ευρώ ανά δικαιούχο και θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2022