Η Ιταλία αναμένεται να υποδεχθεί έναν αριθμό ρεκόρ τουριστών το 2023 και οι αρχές είναι αποφασισμένες να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που θα μπορούν να απολαμβάνουν οι επισκέπτες αλλά και οι κάτοικοι.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες αρχές έχουν εισαγάγει περιοριστικά μέτρα και σχεδιάζουν να επιβάλουν πρόστιμα σε τουρίστες που αρνούνται να συμμορφωθούν.

Για παράδειγμα, οι τουρίστες δεν μπορούν να εμφανιστούν ή να περπατήσουν στην πόλη χωρίς ρούχα και σίγουρα δεν μπορούν να κολυμπήσουν στα κανάλια. Επιπλέον, η Deutsche Welle αποκαλύπτει ότι οι τουρίστες πρέπει να προσέχουν πού κάθονται, καθώς το να κάθονται σε πεζοδρόμια και γέφυρες μπορεί να τους επιφέρει πρόστιμο.

Αναβολή της επιβολής τέλος εισόδου

Ωστόσο, η απόφαση να επιβληθεί τέλος εισόδου στους τουρίστες που επισκέπτονται τη Βενετία, οι οποίοι δεν θα διανυκτερεύσουν, αναβλήθηκε για τον επόμενο χρόνο, με το μέτρο να εφαρμόζεται σε δοκιμαστικές βάσεις για 20 ημέρες, όταν πολλοί επισκέπτες βρίσκονται στην πόλη. Το 2019, η πόλη δέχτηκε 5,5 εκατομμύρια επισκέπτες – σχεδόν 100 φορές περισσότερους από τον πληθυσμό της Βενετίας.

Επιπλέον, ορισμένες παραλίες εισάγουν μέτρα για την πρόληψη του υπερτουρισμού, με πολλές παραλίες στο Baunei στη Σαρδηνία να περιορίζονται με περιορισμό στον αριθμό των θέσεων σε τέτοιες παραλίες και να πρέπει να γίνει κράτηση και πληρωμή πριν από την επίσκεψη.

Η μετακίνηση στους τουριστικούς προορισμούς στην Ιταλία μπορεί να είναι πιο περιορισμένη, καθώς πλέον απαγορεύεται στους τουρίστες να φέρουν τα δικά τους αυτοκίνητα στο νησί Linosa και Lampedusa, καθώς και στην Procida στον Κόλπο της Νάπολης.

Παράλληλα, η πρόσβαση στη λίμνη Pragser Wildsee, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, έχει περιοριστεί, καθώς οι τουρίστες μπορούν να πάνε εκεί μόνο κάνοντας κράτηση εισιτηρίου εκ των προτέρων και χρησιμοποιούν μόνο τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να φτάσουν εκεί, καθώς οι διαχειριστικές αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την εισροή τουρίστες.

Το Πορτοφίνο, ένα από τα μέρη με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ιταλία, έχει επίσης εφαρμοστεί κάποια μέτρα με ζώνες που είναι πιο συνηθισμένες για λήψη φωτογραφιών, κινδυνεύοντας με πρόστιμο έως και 275 ευρώ.

Στο κέντρο της πόλης, απαγορεύεται το περπάτημα ξυπόλητος, με μπικίνι ή μερικώς γδυμένος.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί καθώς η Βενετία κινδυνεύει να μπει στη λίστα επικινδυνότητας της UNESCO, με σοβαρό αντίκτυπο του υπερτουρισμού στον προορισμό.