Σύνταξη: tourismtoday.gr

Σε «κατά μέτωπο επίθεση» προχωρά η Ιταλία στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις. Οι σύντομες διανυκτερεύσεις σε ακίνητα τύπου Airbnb στην χώρα και σε άλλες εξοχικές κατοικίες σύντομα θα αποτελούν παρελθόν.

Η Ιταλία εφαρμόζει αυστηρά μέτρα στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις και με νέο νομοσχέδιο «κόβει μαχαίρι» τις σύντομες διανυκτερεύσεις.

Όπως ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Τουρισμού οι ταξιδιώτες που σκοπεύουν να επισκεφθούν για παράδειγμα την Ρώμη ή το Μιλάνο για μία μόνο διανυκτέρευση θα πρέπει να μείνουν σε ξενοδοχεία ή σε φίλους.

Ο νέος νόμος -που αναμένεται να ψηφιστεί στην Βουλή- θα επηρεάσει 14 μεγάλες πόλεις και περίπου 950 δήμους που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

  • Τα διαμερίσματα διακοπών πρέπει να έχουν κλειστεί για τουλάχιστον δύο διανυκτερεύσεις.
  • Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις για οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά που δυσκολεύονται να βρουν οικονομική διαμονή σε ξενοδοχεία.

Πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ και ποιοι καταχωρούνται ως επιχειρηματίες

Το νομοσχέδιο υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να καταχωρούν κάθε διαμέρισμα διακοπών στην εθνική βάση δεδομένων.

  • Απαιτεί από τους ιδιοκτήτες να περιλαμβάνουν τον αριθμό ταυτότητας τους σε όλες τις διαφημίσεις και στο ίδιο το διαμέρισμα.
  • Όποιος νοικιάζει περισσότερα από τέσσερα διαμερίσματα θα εγγράφεται ως επιχειρηματίας.
  • Η μη συμμόρφωση οδηγεί σε πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ.

Ελλείψεις κατοικιών σε πολλές ιταλικές πόλεις

Ο νόμος του υπουργείου Τουρισμού ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις πολλών δήμων. Ήδη, η  Φλωρεντία έχει ζητήσει όριο 120 ημερών το χρόνο για την ενοικίαση διαμερισμάτων στην Airbnb. Παράλληλα, ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός ανακοίνωσε την άμεση απαγόρευση νέων ενοικιάσεων διακοπών στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ιταλοί πολιτικοί έχουν ζητήσει μέτρα κατά των πλατφορμών ενοικίασης διακοπών όπως η Airbnb.

Υποστηρίζουν ότι οι κάτοικοι αναγκάζονται να μετακινηθούν στα περίχωρα προσφέροντας διαμερίσματα στους τουρίστες, ιδιαίτερα σε ιστορικές συνοικίες. Επιπλέον, η έλλειψη στέγης είναι ένα σημαντικό ζήτημα σε αρκετές ιταλικές πόλεις.

Η Ιταλία είναι μία από τις πολλές χώρες που παλεύουν με τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις της Airbnb. Προσπαθεί να περιορίσει τον αριθμό των διαμερισμάτων που ενοικιάζονται μέσω της πλατφόρμας, ακολουθώντας άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Τα διαμερίσματα στο Λονδίνο, για παράδειγμα, μπορούν να ενοικιαστούν μόνο για 90 ημέρες το χρόνο, ενώ στο Άμστερνταμ επιτρέπεται μόνο για 60 ημέρες.