Τα ιταλικά αεροδρόμια έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα κίνησης πριν από την πανδημία και ανακάμπτουν με ρυθμό καλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Iccsai Transport and Sustainable Mobility Center στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκαμο.

Η έρευνα εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2024, ο αριθμός των επιβατών που διέρχονται από τα εθνικά αεροδρόμια θα μπορούσε να φτάσει σχεδόν τα 220 εκατ.

Ρεκόρ επιβατών

Εάν συνεχιστούν οι τάσεις που παρατηρήθηκαν τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, η Ιταλία είναι έτοιμη να φτάσει σε νέο ρεκόρ ξεπερνώντας τους 200 εκατ. επιβάτες αεροπορικών μεταφορών, ορόσημο που επιτεύχθηκε μόλις πέρυσι.

Τα ιταλικά αεροδρόμια αναμένεται να αυξηθούν πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023, με αύξηση 3,3 εκατ. επιβατών σε σύγκριση με το 2019, που αντιπροσωπεύει αύξηση 1,7%.

Αυτό τοποθετεί την Ιταλία ως την τρίτη μεγαλύτερη αγορά αεροπορικών μεταφορών στην Ευρώπη, με 197,2 εκατ. επιβάτες, ακολουθώντας μόνο την Ισπανία (281,6 εκατ.) και το Ηνωμένο Βασίλειο (274,4 εκατ.).

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από ευρωπαϊκά αεροδρόμια και το ευρύτερο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αεροπορικών μεταφορών.

Η ανάπτυξη που παρατηρήθηκε το 2023 και το 2024 οφείλεται κυρίως στο αεροδρόμιο Fiumicino της Ρώμης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο αριθμός των επιβατών στα 25 κορυφαία εθνικά αεροδρόμια ξεπέρασε τα επίπεδα προ-COVID το 2019 κατά 12,9%.

Αντίθετα, τα αεροδρόμια σε Μιλάνο Μπέργκαμο, σε Νάπολη, Μπάρι και το Μπρίντιζι παρουσίασαν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τέλος, το Fiumicino ανέφερε αξιοσημείωτη αύξηση 38,1% το 2023 σε σύγκριση με το 2022, φτάνοντας πάνω από 40 εκατ. επιβάτες. Επιπλέον, ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε κατά 11,5% τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το 2019.