Σύνταξη: tourismtoday.gr

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει το overtourism, η γραφική ιταλική επαρχία Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε βάζει ανώτατο όριο στις διανυκτερεύσεις επισκεπτών.
Η αυτόνομη περιοχή, που βρίσκεται στο βορειοανατολικότερο τμήμα της Ιταλίας και συνορεύει με την Ελβετία και την Αυστρία, έχει γίνει πολύ ελκυστική.

Όριο στις διανυκτερεύσεις

Το όριο σε διανυκτερεύσεις είναι στα επίπεδα του 2019. Παράλληλα, έχει επιβληθεί απαγόρευση για το άνοιγμα νέων καταλυμάτων εκτός εάν έχει κλείσει ένα υπάρχον.

Ο αριθμός των επισήμων εγγεγραμμένων κλινών για τουρίστες, σύμφωνα με το 2019, ορίζεται σε κάτι λιγότερο από 230.000. Οι επιχειρήσεις πρέπει να αναφέρουν στις αρχές τον πραγματικό αριθμό των κρεβατιών που έχουν στα καταλύματα τους, έως τις 30 Ιουνίου.

Νέες εγκαταστάσεις διαμονής ή δεν μπορούν να προστεθούν δωμάτια χωρίς να ζητηθεί άδεια από τις τοπικές αρχές.

Ωστόσο υπάρχει κάποιο περιθώριο στον αριθμό των κρεβατιών για μικρές επιχειρήσεις με χωρητικότητα κάτω των 40 ατόμων.

Αν και η περιοχή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από τον τουρισμό, οι αρχές πιστεύουν ότι δεν αξίζει να τεθούν σε κίνδυνο τόσο η ποιότητα ζωής των ντόπιων όσο και η εμπειρία των επισκεπτών. Με απλά λόγια, δίνουν προτεραιότητα στην ποιότητα έναντι της ποσότητας.

Ο Arnold Schuler, υπεύθυνος για τον τουρισμό στην επαρχία που πρότεινε τους νέους κανονισμούς, είπε ότι η περιοχή είχε φτάσει στο όριο του πόσο θα μπορούσε λαβή. Πέρυσι, η περιοχή είδε 34 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και «σε ορισμένες περιόδους του χρόνου και σε περιοχές, έγιναν πολλές», εξήγησε.

«Φτάσαμε στο όριο των πόρων μας, είχαμε προβλήματα με την κυκλοφορία και οι κάτοικοι δυσκολεύονται να βρουν μέρη για να ζήσουν», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στόχος τους είναι «να εγγυηθούν την ποιότητα ζωής για τους ντόπιους και τους τουρίστες». έχει γίνει σταδιακά δύσκολη τα τελευταία χρόνια.

Τόνισε ότι «οι τουρίστες έρχονται εδώ για να κάνουν πεζοπορία και να δουν όμορφα μέρη, όχι για να βρεθούν σε μποτιλιάρισμα. Ο τομέας του τουρισμού είναι πολύ σημαντικός για εμάς, για τις δουλειές και την οικονομία, αλλά είχαμε φτάσει στο όριο,

Έτσι, λάβαμε αυτά τα μέτρα για να εγγυηθούμε μια καλύτερη διαχείριση της ροής των ανθρώπων και να εγγυηθούμε διαμονή για τους τουρίστες».

Ρύθμιση ημερήσιων ταξιδιωτών

Οι ημερήσιοι ταξιδιώτες επηρεάζονται επίσης από τις τελευταίες αλλαγές πολιτικής του Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε.

Συστήματα κρατήσεων έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ σε μερικά τουριστικά hotspots, περιορίζοντας την πρόσβαση προκειμένου να προστατευθούν οι τοπικοί πόροι.
Μέτρα για τους επισκέπτες έχουν ληφθεί στην διάσημη Insta αλπική λίμνη, τη Lago di Braies (γνωστή και ως Pragser Wildsee), καθώς και την Alpe di Siusi (γνωστή και ως Seiser Alm), το μεγαλύτερο αλπικό λιβάδι της Ευρώπης.

Η Alpe di Siusi είναι κλειστή μεταξύ 9:00 π.μ. και 5:00 μ.μ. για ημερήσιους επισκέπτες. Οι κάτοικοι και όσοι έχουν κρατήσεις ξενοδοχείων στο εξαιρούνται από αυτόν τον κανόνα.

Οι αξιωματούχοι σκοπεύουν να επεκτείνουν την προσέγγιση κρατήσεων σε άλλες τοποθεσίες με μεγάλη κίνηση, σε αξιοθέατα όπως μουσεία και γκαλερί τέχνης που πωλούν μόνο περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων κάθε μέρα.

Στόχος είναι να έχουν οι τουρίστες λιγότερα προβλήματα πρόσβασης, χώρο στάθμευσης και να μπορούν να βρουν κάπου να φάνε.

Οι νέοι περιορισμοί της περιοχής ορίζονται στο 100 σελίδων «Πρόγραμμα για την ανάπτυξη του τουρισμού πέραν του 2030 στην επαρχία», το οποίο χαρτογραφεί μια πορεία για τη δημιουργία ενός βιώσιμου τουριστικού τομέα.

Οι επιζήμιες επιπτώσεις του υπερτουρισμού τα τελευταία χρόνια έχουν ωθήσει πολλούς μοντέρνους και περιζήτητους προορισμούς -όπως μεταξύ άλλων η Βενετία, το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη και η Χαβάη- να θέσουν όρια στον τουρισμό και στα ενοικιαζόμενα καταλύματα.