Για πολλούς μήνες, οι προσφυγικές ροές αποτελούσαν το επίκεντρο της συζήτησης, όχι μόνο στην πολιτική, αλλά και στην τουριστική βιομηχανία. Η κατάσταση αυτή θα εξεταστεί μέσα από μια σειρά συζητήσεων και διαλέξεων από την έκθεση ΙΤΒ Berlin.

Ακόμη, θα εξεταστούν οι επιπτώσεις της κρίσης από τις προσφυγικές ροές για τον τουρισμό και πως η βιομηχανία του τουρισμού έχει εμπλακεί σε πολιτικά γεγονότα.

Σύμφωνα με έρευνα , η εισροή των προσφύγων σε ολόκληρη την Ευρώπη θέτει σημαντικές προκλήσεις για τουριστικούς προορισμούς όπως η Ιορδανία, η Τουρκία, η Ελλάδα και η Ιταλία.

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο τίθεται είναι η σχέση ανάμεσα στον τουρισμό και την ασφάλεια των προορισμών. Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για το πόσο η αυξημένη απειλή για την ασφάλεια σε πολλές περιοχές εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων και των αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα θα επηρεάσει τον τουρισμό.

Παράλληλα, θα εξεταστεί κατά πόσο η ανάπτυξη μπορεί να επηρεάσει την εργασία των μεταναστευτικών ροών. Λαμβάνοντας την Αλβανία ως παράδειγμα, η συζήτηση θα αποδείξει πώς η γερμανική συμμετοχή βοήθησε την ανάπτυξη του τουρισμού, και πώς δημιουργώντας ένα ευρύ φάσμα των τουριστικών προϊόντων μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει την οικονομία της χώρας.

Επίσης, θα παρουσιαστούν πρακτικές για τον τρόπο που μπορούν να ενσωματωθούν οι πρόσφυγες στην τουριστική βιομηχανία.