Σύντομα θα μπορούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά το ακίνητό τους, μέσω του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ οίκον” οι κάτοικοι των Ιονίων Νήσων.

Ηδη, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, έστειλε στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ Α.Ε.), τα σχετικά έγγραφα «Αξιοποίηση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας στον τομέα της κατοικίας» προκειμένου αυτό να εκδώσει με την σειρά του πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης.

Το ύψος του προϋπολογισμού της δράσης μέσω του στον Άξονα 2 «Προστασία του Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Π.Ε.Π. Ιονίων Νήσων 2014-2020, ανέρχεται σε 2.937.000 €.

Για τους ενδιαφερόμενους προβλέπεται η καταβολή ενίσχυσης η οποία θα αφορά είτε σε απευθείας επιχορήγηση του ωφελούμενου ιδιοκτήτη είτε σε επιχορήγηση σε συνδυασμό με άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο.

Οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του προγράμματος αφορούν, μεταξύ άλλων, θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, συστήματα σκίασης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης, κλπ.

Για τη διασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα του προγράμματος, θα τεθούν κριτήρια που θα αφορούν στην εισοδηματική κατάσταση του ιδιοκτήτη και ενδεχομένως την τιμή ζώνης του ακινήτου ενώ θα υπάρξουν ειδικά κριτήρια για τις περιπτώσεις πολυκατοικιών όπου τα τελικά αποτελέσματα εξοικονόμησης είναι πολύ μεγαλύτερα.

Επισημαίνεται ότι οι παρεμβάσεις μέσω του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020 θα λειτουργήσουν παράλληλα με αντίστοιχες παρεμβάσεις του Τομεακού Προγράμματος (Υπουργείο Περιβάλλοντος).

Λεπτομέρειες για τα τελικά κριτήρια και τους όρους ένταξης των ιδιωτών –ιδιοκτητών κατοικίας στο πρόγραμμα θα εκδοθούν από το ΕΤΕΑΝ μετά την ένταξη της πρότασής του στο Ε.Π. Ιονίων Νήσων 2014-2020.