“Πολύ καλά προχωράει το κομμάτι των επενδύσεων στη χώρα μας”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννης Σμυρλής και πρόεδρος της Enterprise Greece, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 9,89, στην εκπομπή «ΤΡΙΠΟΝΤΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» και στο δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη.

“Κλείσαμε με 2,8 δις ευρώ στρατηγικές επενδύσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν από την πλευρά μας, ως Enterprise Greece, υπογράμμισε.

Και πέρασαν από τη Διυπουργική, άρα πλέον είναι στη φάση της υλοποίησης. Και εάν συγκρίνουμε αυτό το νούμερο με την προηγούμενη πενταετία που ανήλθε μόλις στο 1,6 δις, φέτος έχουμε 7 δις στρατηγικές επενδύσεις. Το σημαντικό, ωστόσο, δεν είναι το νούμερο, είναι ότι έχουν ανοίξει και άλλοι κλάδοι.

Είχαμε πάντα κάποιες επενδύσεις τουρισμού, τώρα έχουμε επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σε τεχνολογία.

Ξέρετε η Microsoft,η Pfizer, η Cisco, η Volkswagen με την Αστυπάλαια που είναι επίσης ένα project καινοτομίας.

Όλες αυτές οι επενδύσεις δημιουργούν ένα αντίκτυπο θετικό στην παγκόσμια αγορά και πλέον σοβαρές εταιρείες επισκέπτονται την Ελλάδα, το οποίο δημιουργεί μια ροή νέων επενδυτών, οι οποίοι ερευνούν τι μπορεί να προσφέρει η χώρα.

Συν το κομμάτι της βιομηχανίας, όπου έχουμε επενδυτές οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στη χώρα, όπως οι φαρμακευτικές βιομηχανίες και το εργοστάσιο της Elpen.

Οι στρατηγικές επενδύσεις λοιπόν απευθύνονται σε αυτούς που θέλουν να κάνουν μια μεγάλη επένδυση, και δεν αφορούν μόνο ξένες επενδύσεις, αλλά και ελληνικές.

Γιατί εμείς θέλουμε και τα ελληνικά κεφάλαια να παραμένουν στη χώρα και όχι να πηγαίνουν σε γειτονικές χώρες. Κάτι που συνέβαινε για αρκετά χρόνια, διότι ήταν πιο εύκολες οι εκεί συνθήκες.

Υπάρχουν σοβαρά κίνητρα πλέον και οφείλω να σας πω ότι υπάρχει και ένα καλό προηγούμενο, λόγω της περσινής χρονιάς και της ανταπόκρισης που είχε η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας και στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους.

Υπάρχει πλέον ένα καλό όνομα της χώρας στο εξωτερικό. Και αυτό βοηθάει πάρα πολύ, διότι έρχονται οι επενδυτές και μας μιλάνε, γνωρίζοντας ότι σε αυτή τη χώρα μπορούν να επενδύσουν, γιατί υπάρχει μια φιλοπενδυτική κυβέρνηση”.

Νέα δομή στο Υπουργείο Εξωτερικών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σμυρλής η ενσωμάτωση Enterprise Greece και ΟΑΕΠ είναι στην “λογική της νέας δομής που δημιουργήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών”.
Με στόχο “να ενώσουμε αυτές τις δυνάμεις και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τις επιχειρήσεις”. Και αναφέρθηκε στο ρόλο των Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων.

“Οι Οικονομικοί και Εμπορικοί Ακόλουθοι του ελληνικού κράτους προέρχονται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και υπηρετούν στις Πρεσβείες μας ανά τον κόσμο, τόνισε.

Διαθέτουν την απαραίτητη κατάρτιση και φροντίζουμε κάθε τόσο το ελληνικό κράτος να τους παρέχει και επιπλέον σεμινάρια κατάρτισης, γιατί η αγορά προχωράει και εκσυγχρονίζεται.

Όμως πέραν τούτου, αυτή είναι η λογική της νέας δομής που δημιουργήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία και ενσωματώθηκαν η Enterprise Greece και ο ΟΑΕΠ.

Για να μπορέσουμε να ενώσουμε αυτές τις δυνάμεις και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τις επιχειρήσεις.

Ένας Εμπορικός Ακόλουθος σε μια χώρα μπορεί να φθάσει σε ένα σημείο μια έρευνα αγοράς, έχοντας την πραγματική εικόνα της και σε συνδυασμό με την Enterprise Greece, μπορούμε εντελώς επαγγελματικά πλέον να παρέχουμε την πραγματική εικόνα μιας νέας αγοράς για την οποία ενδιαφέρεται μια ελληνική επιχείρηση που εξάγει.

Έτσι, παίρνοντας τα βασικά στοιχεία από τους ΟΕΥ και κάνοντας χρήση των συγκεκριμένων εργαλείων, τελικά ο Έλληνας εξαγωγέας να μπορεί να γνωρίζει εάν αξίζει να απευθυνθεί σε αυτή την αγορά ή όχι”.

55 γραφεία ΟΕΥ ανά τον κόσμο

Σχετικά με τα εργαλεία στήριξης των επιχειρήσεων ο ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε πώς “διαθέτουμε 55 γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) ανά τον κόσμο, στα οποία οι ΟΕΥ συλλέγουν πληροφορίες της αγοράς, ερχόμενοι σε επαφή με διάφορους φορείς της κάθε χώρας, όπως επιμελητήρια υπουργεία, αλλά και επιχειρησιακούς φορείς.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι οι Οικονομικοί και Εμπορικοί Ακόλουθοι, εκτός από τα τυπικά προσόντα που αποκτούν στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, διαθέτουν και την εμπειρία των πόστων, όπου υπηρετούν με τη συχνή εναλλαγή τους κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια.

Αυτή τη στιγμή έχουν και την υποστήριξη της Enterprise Greece και μπορούν πλέον και να χρησιμοποιούν όλα τα επαγγελματικά εργαλεία που διαθέτει η Enterprise Greece, η οποία είναι συνδεδεμένη με εξειδικευμένες πλατφόρμες του ΟΟΣΑ αλλά και άλλων ευρωπαϊκών και παγκόσμιων φορέων”.

Δεκάδες εκδηλώσεις, webinars με την συμμετοχή Ελλήνων εξαγωγέων

Αναφερόμενος στην διοργάνωση εκδηλώσεων που βοηθάνε τους εξαγωγείς είπε πώς “έχουν γίνει δεκάδες εκδηλώσεις, webinars, όπου συμμετέχουν Έλληνες εξαγωγείς, σε συνδυασμό με τις B2B συναντήσεις με ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες διοργανώνονται από τα Γραφεία ΟΕΥ μαζί με την Enterprise Greece. Και αυτή είναι η ουσία της νέας δομής.

Η Enterprise Greece μπορεί να δίνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, γιατί είναι συνδεδεμένη με όλα τα fora, τα οποία διαθέτουν επίσημα στοιχεία κρατών. Μπορώ επίσης να πω ότι είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία και με το ΣΕΒΕ και τον ΕΒΕΑ.

Με χαρά λοιπόν ακούω ότι λειτουργεί αυτή η νέα δομή και ότι οι επιχειρήσεις βρίσκουν ανταπόκριση.

Διοργανώνουμε επίσης customized events, δηλαδή όταν έχουμε ζήτηση για ένα κλάδο, για μια χώρα από αρκετές εταιρείες, συστήνουμε εκδηλώσεις για να τους βρούμε συνεργάτες και πραγματοποιούμε συναντήσεις, ούτως ώστε να τους βοηθήσουμε. Δεν έχουμε δηλαδή έναν προγραμματισμό τυφλό, στον οποίο παραμένουμε.

Γίνονται επιπλέον εκδηλώσεις και βοηθάμε τους εξαγωγείς. Μπορώ να σας πω επίσης ότι οι εξαγωγείς μας είναι πολύ καλοί και από μόνοι τους.

Προφανώς ένας καλός εξαγωγέας κάνει και τη δική του έρευνα και δεν βασίζεται μόνο στο κράτος.

Το κράτος έρχεται για να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του ή να τον βοηθήσει εάν υπάρχουν αμφιβολίες, ώστε να μην διακινδυνεύσει, πραγματοποιώντας μια άστοχη εξαγωγή.

Να σας πω, επίσης, ότι οι εξαγωγές μας πήγαν καλά φέτος, γιατί μπορέσαμε και κάναμε όλα αυτά τα webinars κατά τη διάρκεια της πανδημίας και φαίνονται τα πρώτα καλά αποτελέσματα.

Δημιουργήσαμε τις απαραίτητες συνθήκες, ούτως ώστε να διατηρήσουν ανοικτές τις επαφές τους και τώρα όλες αυτές οι προσπάθειες αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.

Κλείνονται συναντήσεις δια ζώσης, κλείνονται συμφωνίες και αρχίζει και προχωράει η διαδικασία”.