Από σήμερα και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θεσπίζεται νέο καθεστώς μισθοδοσίας και απασχόλησης μέσα από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ του υπουργείου Εργασίας.

Πότε και πώς θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται κάθε μήνα από δύο διαφορετικές πηγές.

  • Η πρώτη θα αφορά τον μειωμένο μισθό από τον εργοδότη τους.
  • Η δεύτερη την επιδότηση του κράτους που θα είναι ανάλογη της απώλειας μισθού.

Το ποσόπου αντιστοιχεί στην κρατική επιδότηση θα καταβάλλεται στο πρώτο 10ήμερο κάθε επόμενου μήνα.
Οι πρώτες επιδοτήσεις μισθού θα πληρωθούν από 1ης έως 10 Ιουλίου για όσους εργαζομένους ενταχθούν στο πρόγραμμα από σήμερα έως τις 30 Ιουνίου.

Διαδικασία, όροι προϋποθέσεις καταβολής

Την διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας μέσω του μηχανισμού, περιλαμβάνει Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.
Η ΚΥΑ προβλέπει τα εξής:

  • Οι επιχειρήσεις εργοδότες υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με την οποία δηλώνουν τα ακαθάριστα έσοδά τους σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Οι επιχειρήσεις-εργοδότες αμέσως μετά την υποβολή της δήλωσης στην ΑΑΔΕ υποβάλλουν αίτηση/υπεύθυνη δήλωση σε ειδικό έντυπο Αίτηση/Δήλωση ένταξης στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, με την οποία αιτούνται την ένταξή τους στον μηχανισμό ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Αμέσως μετά την ένταξή τους, δύνανται να προβαίνουν μονομερώς σε μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας έως του ποσοστού του 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες, για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του μηχανισμού.
  • Στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων-εργοδοτών που εντάσσονται στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας που ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί των καθαρών αποδοχών τους, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται.