
Με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες προσιδιάζει η αποκρυπτογράφηση του τουριστικού 2017. Προσώρας τα μηνύματα είναι αμφίσημα με τις προκρατήσεις να εμφανίζουν σημαντική άνοδο στις μεγάλες βρετανικές αγορές καθώς και στις νέες των αραβικών χωρών και της Αμερικής, ενώ σημαντικά μειούμενες βαίνουν οι κρατήσεις για την κρουαζιέρα εξαιτίας της αποχώρησης μεγάλων εταιρειών κρουαζιέρας από την « θερμή» Ανατολική Μεσόγειο. Σημείο κλειδί που θα καθορίσει την πορεία της σαιζόν αποτελεί η οικονομική σταθερότητα της χώρας. Το κλείσιμο της αξιολόγησης αποτελεί παρακαταθήκη για την ομαλή ροή των κρατήσεων εντός του πρώτο 4μηνου του έτους. Η Ελλάδα ούσα ακριβή λόγω υπερφορολόγησης οφείλει να επαυξήσει την έμμεση προβολή της, γνωστοποιώντας πόσο όμορφη και ασφαλής χώρα είναι σε παλιές και νέες αγορές αναδεικνύοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Η Ελλάδα αποτελεί τον απόλυτο προορισμό για το 13% των Βρετανών που προτίθενται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για διακοπές το 2017. Δημοφιλέστερος προορισμός των Βρετανών για το 2017 είναι η Ισπανία.
Αυτό αποκαλύπτει έρευνα που διενήργησε η Mortar για λογαριασμό του βρετανικού οργανισμού για την προστασία των ταξιδιωτών, ATOL, σε δείγμα 2.000 ενηλίκων από το Ην. Βασίλειο, κατά την περίοδο από τις 15 έως τις 19 Δεκεμβρίου 2016. Όλα τα πακέτα διακοπών που περιλαμβάνουν πτήσεις και προσφέρονται στην αγορά από εταιρία στο Ην. Βασίλειο οφείλουν να διαθέτουν προστασία της ΑΤΟL.
Όπως επισημαίνει στον ΕΤ της Κυριακής ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Ιωάννης Ρέτσος, μετά από μια χρονιά υπερβολικής φορολόγησης, που έπληξε και θα συνεχίσει να πλήττει όλους τους Έλληνες φορολογούμενους και φυσικά το σύνολο του τουριστικού κλάδου, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι το 2017 να είναι έτος αποσταθεροποίησης και αβεβαιότητας.
«Η γενικότερη διεθνής αστάθεια, όχι μόνο στις εύφλεκτες ζώνες της περιοχής μας, αλλά και στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να μας κάνουν ακόμα πιο προσεκτικούς στο πως χειριζόμαστε τις σχέσεις μας με τους εταίρους. Η Ελλάδα έχει όλους τους λόγους για να μην αποτελέσει ένα ακόμα κομμάτι αβεβαιότητας σε αυτή την τόσο ταραγμένη περίοδο που βιώνει ο πλανήτης μας.
Δυστυχώς όμως, κινδυνεύουμε να μπούμε και πάλι σε μια περίοδο εσωστρέφειας και απομονωτισμού. Οι επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι απολύτως αρνητικές. Για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και φυσικά για τον τουρισμό. Όπως είναι γνωστό και πολλές φορές ειπωμένο, το τουριστικό προϊόν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε όλες τις διεθνής αναταράξεις. Επηρεάζεται άμεσα και με απρόβλεπτες συνέπειες. Γι’ αυτό και θα πρέπει να λειτουργούμε ως μέρος μιας λύσης και όχι πάντα ως μέρος του προβλήματος», συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ και αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ. Ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων υπογραμμίζει ότι το 2017 δείχνει πλην της κρουαζιέρας μια καλή χρονιά. Όπως σημείωσε υπάρχει κλιμάκωση της ζήτησης από το εξωτερικό για ταξίδια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, η ζήτηση τούτη την ώρα είναι αυξημένη, χωρίς να μπορεί ακόμα να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση. Κάτι τέτοιο, εξηγεί πως θα είναι δυνατό τον Φεβρουάριο, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα και για τον προγραμματισμό πτήσεων της νέας χρονιάς.
Προσθέτει, πως είναι θετικές οι πρώτες ενδείξεις από το μέτωπο των προκρατήσεων. Στη βρετανική αγορά, μάλιστα, αν και η μέχρι στιγμής εικόνα αφορά στο 20% των κρατήσεων, η Ελλάδα φέρεται να εμφανίζει άνοδο από 10%, σε μια στιγμή που η αγγλική αγορά εξερχόμενου τουρισμού καταγράφει πτώση περί το 7%.
Ο κ. Ανδρεάδης συμπληρώνει πως η υπερφορολόγηση που έχει επιβληθεί στις επιχειρήσεις του τομέα πλήττει σχεδόν αποκλειστικά τις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου.
Κάνει μάλιστα λόγο για επιτακτική ανάγκη συγκρότησης «Στρατηγικής για την επόμενη μέρα», η οποία θα επικεντρώνεται στη στήριξη των επιχειρήσεων και περιοχών που κατατάσσονται στη β’ ταχύτητα του τουρισμού. Θέμα κρίσιμο καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων αντιπροσωπεύει τη μεγάλη πλειοψηφία των «κόκκινων» δανείων στον χώρο του τουρισμού.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ χαρακτηρίζει «θετική αλλά ατελή προσπάθεια» τις σχετικές διατάξεις για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ιδιωτικών κατοικιών. Ο ΣΕΤΕ, ανέφερε ότι, έχει καταθέσει πλήρες υπόμνημα προτάσεων τονίζονταςπως στο συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση «τα έχει ανακατέψει όλα», με αποτέλεσμα να προκύπτουν πολλά σοβαρά θέματα.
Ο κ. Ανδρεάδης ουσιαστικά «αδειάζει μετ’ επαίνων» την έρευνα συνόρων της ΤτΕ υπεραμυνόμενος μεν της ορθότητας της μεθόδου αλλά εμπιστευόμενος δε περισσότερο τα στοιχεία που παρέχουν οι αρμόδιες αρχές των άλλων χωρών.
Κρουαζιέρα
Ο ελληνικός τουρισμός θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο κομμάτι της κρουαζιέρας για το 2017. Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Επιχειρήσεων Κρουαζιερόπλοιων για την Ευρώπη (CLIA Europe) και δ/νοντα σύμβουλο της Celestyal Cruises Κυριάκο Αναστασιάδη οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων θα είναι μειωμένες κατά 30% το 2017 σε σύγκριση με το 2016, δεδομένο που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Οι επιδόσεις, ωστόσο, που θα καταγράψει την επόμενη χρονιά η Ελλάδα στον χώρο της κρουαζιέρας θα εξαρτηθεί από το μέγεθος και την πληρότητα των πλοίων που θα έλθουν.
Το βέβαιο είναι πως η Ελλάδα εμφανίζεται αυτή τη στιγμή απομονωμένη στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των προβλημάτων της Τουρκίας αλλά και των χωρών της Βόρειας Αφρικής. Με αυτά τα δεδομένα, οι εταιρείες κρουαζιέρας φέρονται να στρέφονται σε προορισμούς δυτικότερα της Ελλάδας.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ πάντως ειδικά για την κρουαζιέρα υποστηρίζει πως αντιπροσωπεύει περί τα 400 εκατ. ευρώ έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό και αντιπροσωπεύει περίπου το 4% των ξένων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα. Έτσι, -εξηγεί- ότι η επίπτωση από ενδεχόμενη μείωση των επιβατών κρουαζιέρας (κατά 1 εκατ. επιβάτες, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις) δεν θα επηρεάσει σημαντικά τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού.