Ο τουρισμός Halal είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας. Πολλές χώρες προσπαθούν να προσελκύσουν μουσουλμάνους από όλο τον κόσμο, προσφέροντας εγκαταστάσεις και δραστηριότητες σύμφωνα με τη θρησκεία τους.

Η ακτινογραφία του τουρισμού χαλάλ

Σύμφωνα με μελέτες, ο τουρισμός χαλάλ κατέγραψε αύξηση 11,8% το 2017. Το εν λόγο ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο από την αύξηση της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Επιπλέον, ο αριθμός των μουσουλμάνων τουριστών στον κόσμο ανήλθε σε 131 εκατ. άτομα το έτος αυτό. Οι προβλέψει αναφέρουν ότι αναμένεται να αυξηθεί σε 160 εκατ. έως το 2020. Ταυτόχρονα αυξάνονται και οι δαπάνες των μουσουλμάνων ταξιδιωτών φτάνοντας τα 177 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα με προβλέψεις, το προβλεπόμενο ποσοστό είναι 274 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2023.

Το Ουζμπεκιστάν έχει λάβει διάφορα μέτρα για να προσελκύσει μουσουλμάνους από όλο τον κόσμο. Η κρατική επιτροπή τουρισμού του Ουζμπεκιστάν διεξάγει διαπραγματεύσεις με την CrescentRating σχετικά με την ένταξη ξενοδοχείων και εστιατορίων στην αξιολόγηση της μουσουλμανικής φιλοξενίας.

Άλλα μέτρα λαμβάνονται από τους αξιωματούχους του τουρισμού για την ανάπτυξη του τομέα. Πιο αναλυτικά παρέχεται ειδική ιστοσελίδα αφιερωμένη στον τουρισμό halal. Θα περιέχει μια βάση δεδομένων με ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλους οργανισμούς στον τομέα αυτό. Επιπλέον, εξετάζεται μια διαφημιστική και ενημερωτική εκστρατεία με τίτλο “7 λόγοι για να γιορτάσουμε το Ραμαζάνι στο Ουζμπεκιστάν”.

Συνεχή μέτρα προβολής

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, τοπικά εστιατόρια και καφετέριες άρχισαν να εισάγουν τα «πρότυπα halal». Παράλληλα τα αεροδρόμια άνοιξαν ειδικά δωμάτια namaz (αίθουσες προσευχής). Επιπλέον, η Uzbekistan Airways ξεκίνησε μια πτήση μεταξύ της Τασκένδης και της Τζέντας (Σαουδική Αραβία), προκειμένου οι πολίτες να έχουν ευκολότερη επίσκεψη στις μουσουλμανικές ιερές πόλεις της Μέκκας και της Μεδίνας.

Το Ουζμπεκιστάν εισάγει ευνοϊκά καθεστώτα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης βίζας. Συγκεκριμένα, από το Φεβρουάριο του 2018, θεσπίστηκαν καθεστώτα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης βίζας για τους πολίτες της Ινδονησίας, της Μαλαισίας και της Τουρκίας. Τον Μάρτιο του 2019, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προστέθηκαν σε αυτόν τον κατάλογο. Τέλος, οι Ιρανοί πολίτες μπόρεσαν επίσης να εκδώσουν ηλεκτρονικές θεωρήσεις. Μάλιστα, από τις αρχές του τρέχοντος έτους εισήχθη ειδική θεώρηση προσκυνητή, η οποία ισχύει για δύο μήνες.

Ποιο θα είναι το πραγματικό αποτέλεσμα ;

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το περασμένο έτος επισκέφθηκαν το Ουζμπεκιστάν 5,3 εκατ. αλλοδαποί. Εξ αυτών τα 4,6 εκατομμύρια ήταν πολίτες χωρών της Κεντρικής Ασίας, 406 χιλιάδες από άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών και περίπου 326 χιλιάδες τουρίστες από ξένες χώρες.

Δεν είναι ακόμη γνωστή η ακριβής επίδραση των μέτρων στήριξης του halal tourism. Οι τοπικές αρχές ελπίζουν να αναπτύξουν τον τομέα και να ενισχύσουν την οικονομία.