Στις μεταξύ τους συνέργειες στρέφονται όλο και περισσότερο οι αρχές τουρισμού της Αφρικής. Συγκεκριμένα, στην Ανατολική Αφρική, η Κένυα, η Ουγκάντα και η Ρουάντα, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βελτιώσουν την προβολή τους στους τουρίστες σε όλο τον κόσμο.

Μετά την υπογραφή μιας τριμερούς συμφωνίας τον Οκτώβριο, οι χώρες αυτές δημιούργησαν το πρώτο τους σχέδιο μάρκετινγκ σφραγίδα τους στο Λονδίνο, στη διεθνή έκθεση τουρισμοού World Travel Market.

Με αυτή την κοινή τους δράση βασικός τους στόχος είναι η ενίσχυση του αφρικανικού τουρισμού, η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, και η έμμεση βοήθεια της οικονομίας για κάθε μια από τις τρεις αυτές χώρες.

Στην Κένυα, όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 11% του ΑΕΠ, υπήρχαν αρκετά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο Westgate στο Ναϊρόμπι το Σεπτέμβριο του 2013 κατά την οποία σκοτώθηκαν 68 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 200.

Στην Ουγκάντα, η τουριστική βιομηχανία, η οποία αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων, παραδοσιακά θεωρείται ως μια σημαντική πτυχή της οικονομίας. Το 2015, παρήγαγε 2,6 δις. δολάρια σε έσοδα, αντιπροσωπεύοντας το 9,8% του ΑΕΠ και απασχολώντας 247.000 ανθρώπους. Ωστόσο όπως αναφέρουν οι αρχές, το δυναμικό της χώρας παραμένει ως επί το πλείστον ανεκμετάλλευτο.

Πιο γνωστή για την τεχνολογική της έκρηξη, η Ρουάντα επίσης προσπαθεί να διαφοροποιήσει την οικονομία της εστιάζοντας μεταξύ άλλων και στον τουρισμό. Η χώρα έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού, η οποία με επιτυχία αύξησε τον αριθμό των επισκεπτών από περίπου 25.000 σε σχεδόν ένα εκατομμύριο μεταξύ του 2004 και του 2012. Και με τη συνέργεια που δημιουργήθηκε με τους γείτονές της επίσης στοχεύει στο να πολλαπλασιάσει τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Ενιαία Τουριστική Βίζα

Η κοινή συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών στοχεύει ακόμα στη δημιουργία μιας ενιαίας βίζας. «Εφαρμόζουμε μια ενιαία τουριστική βίζα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε υπογράψει μια συμφωνία αυτού του είδους και έχουμε δεσμευτεί για την προώθηση του τουρισμού των χωρών μας μαζί “, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού της Ουγκάντα ​​Godfrey Kiwanda Ssuubi.

Όσο για την κυβέρνηση της Κένυας, έχει πρόσφατα ζητήσει από  τις άλλες χώρες της υπο-περιοχής (Ερυθραία, την Αιθιοπία, το Τζιμπουτί, η Σομαλία, το Μπουρούντι, την Τανζανία, Σεϋχέλλες, τις Κομόρες και Μαγιότ) να εφαρμόσουν κι εκείνες την ενιαία τουριστική βίζα. Ο στόχος είναι να οικοδομήσουμε μια ισχυρή υπο-περιοχή και να ενισχύσουν τον τουρισμό της Ανατολικής Αφρικής.

Τέλος η κοινή τουριστική στρατηγική της Ρουάντα-Ουγκάντα-Κένυας τουρισμό  είναι η πρώτη στην Αφρική. Είναι ένα σημάδι της τάσης que la παρατηρούμενες συνέργεια εδώ-και-εκεί σε όλη την ήπειρο, ιδίως στη Δυτική Αφρική στον χρηματοπιστωτικό τομέα, έχει σταδιακά εξαπλώθηκε σε διάφορες βιομηχανίες.