Για «νέο πονοκέφαλο» κάνουν λόγο οι Λιμενικοί όσον αφορά τα σκάφη που προσεγγίζουν την Κέρκυρα και δεν χρησιμοποιούν τα λιμάνια, τις μαρίνες και τους μόλους αλλά μένουν αγκυροβολημένα στη θάλασσα κοντά στην ακτή (τα σκάφη μπορούν να αγκυροβολούν ελεύθερα σε πολλές περιοχές εκτός από εκείνες που είναι στην ευθύνη του Οργανισμού Λιμένος).

Το θέμα απασχόλησε την συνάντηση των Λιμενικών Αρχών στην Ηγουμενίτσα και όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας (ΟΛΚΕ) Σπύρος Στεφανίδης ο Οργανισμός έχει ήδη προχωρήσει σε φωτογράφηση όλων των σκαφών – μικρών και μεγάλων – που είναι δεμένα ή αγκυροβολημένα σε κάποιο σημείο κατά μήκος της ακτής από τον Ανεμόμυλο μέχρι το Μαντούκι.

Οι φωτογραφίες έχουν σταλεί στο Λιμενικό με σκοπό να αναζητηθούν οι ιδιοκτήτες με βάση το νηολόγιο κάθε σκάφους και σύντομα αναμένεται να σταλούν τα πρόστιμα.

Όπως επεσήμανε ο κ.Στεφανίδης, στα 500 μέτρα από την ακτή – στις περιοχές που είναι στην αρμοδιότητα του Οργανισμού – έχει το δικαίωμα να εισπράττει λιμενικά τέλη ακόμα και από τα σκάφη που δεν είναι δεμένα σε μόλο.

Ο πρόεδρος του ΟΛΚΕ τόνισε ότι στην περίπτωση της Λάκκας και του Λογγού των Παξών ο Οργανισμός έχει ορίσει εργολάβο – εισπράκτορα, που περνάει με μια βάρκα από όλα τα σκάφη και εισπράττει το αντίτιμο.

Το ίδιο σκέφτεται να κάνει και στη Γαρίτσα και σε άλλες περιοχές κυρίως της βόρειας Κέρκυρας όπου παρατηρείται πληθώρα σκαφών.

Ο ΟΛΚΕ λόγω έλλειψης προσωπικού και θαλασσίων μέσων είναι στη φάση προετοιμασίας των νομικών προϋποθέσεων για την πραγματοποίηση διαγωνισμού για την επιλογή του εργολάβου, που όμως χρειάζεται χρόνο για να γίνει.