Η Κίνα δεσμεύεται να βελτιώσει την ποιότητα του…αέρα της και μέσα στα επόμενα επτά χρόνια, σχεδόν το 50% των λεωφορείων της θα είναι ηλεκτρικά, με την χώρα να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στον τομέα, σύμφωνα με μελέτη του Bloomberg New Energy Finance.

Η μελέτη προβλέπει ότι η περσινές πωλήσεις 386.000 ηλεκτρικών λεωφορείων θα φθάσουν τα 1,2 εκατομμύρια μέχρι το 2025 και η Κίνα θα αντιπροσωπεύει το 99% των ηλεκτρικών λεωφορείων στον κόσμο μέχρι τότε.

“Η Κίνα θα ηγηθεί αυτής της αγοράς, λόγω ισχυρής εγχώριας στήριξης και επιθετικών στόχων σε επίπεδο πόλης”, γράφει η αναλύτρια της μελέτης Aleksandra Donovan.

Τα ηλεκτρικά λεωφορεία μπορεί να πάρουν μέρος του μεριδίου αγοράς τόσο από ντίζελ όσο και από λεωφορεία συμπιεσμένου φυσικού αερίου CNG.

Ενώ τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία είναι πιο ακριβά σε σχέση με τα πετρελαιοκίνητα και CNG, η μελέτη του Bloomberg New Energy Finance διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρικά λεωφορεία μπορούν να προσφέρουν χαμηλότερο συνολικό κόστος μέσω των κύκλων ζωής τους.

Το κόστος των καυσίμων και των δαπανών συντήρησης μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερο, σε σχέση με τα λεωφορεία που κινούνται με ντίζελ ή φυσικό αέριο.

Η μελέτη προβλέπει ότι η αναμενόμενη πτώση των τιμών των μπαταριών λιθίου θα καταστήσει τα ηλεκτρικά λεωφορεία πιο ανταγωνιστικά με τα λεωφορεία ντίζελ μέχρι το 2026.