Οι αρχές στην Κίνα επισημαίνουν ότι οι Κινέζοι τουρίστες «διστάζουν» να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων και των ανησυχιών για την ασφάλεια.

Και η πτώση των Κινέζων επισκεπτών στις ΗΠΑ ήρθε μετά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει τιμολόγια σε κινεζικά εμπορεύματα αξίας 34 δις δολαρίων.

Oπως αναφέρουν τα Μέσα της Κίνας το ενδιαφέρον για ταξίδια στις ΗΠΑ έχει μειωθεί και σύμφωνα με έρευνα του ταξιδιωτικού οργανισμού Mafengwo, σε διαφορετικούς αμερικανικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς όπως το Λος Άντζελες, η Νέα Υόρκη, το Σαν Φραντσίσκο και το Λας Βέγκας, υποχώρησε σημαντικά η κίνηση το πρώτο 6μηνο του έτους.

Η Κίνα φαίνεται να χρησιμοποιεί τον τουρισμό ως όπλο, για να βλάψει την αμερικανική οικονομία, καθώς οι Κινέζοι τουρίστες κατατάσσονται στην πρώτη θέση στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Travel Association των ΗΠΑ, η Κίνα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη υπερπόντια αγορά εισερχόμενων ταξιδιών στις ΗΠΑ το 2016 και οι δαπάνες έφθασαν τα 33,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016, που είναι σημαντικά υψηλότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Το καλοκαίρι είναι παραδοσιακά μία από τις εποχές αιχμής για τους τουρίστες που ταξιδεύουν από την ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ σε διάφορες τοποθεσίες των ΗΠΑ.

Η έρευνα του Mafengwo αναφέρει επίσης ότι υπάρχει άνοδος στις μετακινήσεις προς τη Ρωσία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πιθανώς λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου καθώς και των ταξιδιωτικών πακέτων που προσφέρονται σε ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Η αλλαγή αυτή πιθανόν να προκαλέσει βλάβη σε ορισμένους τομείς των ΗΠΑ που βασίζονται στον τουρισμό.

“Εάν ο αριθμός των κινεζικών τουριστών μειωθεί, ολόκληροι τομείς υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τουρισμό στις ΗΠΑ πρόκειται να υποστούν βλάβη, συμπεριλαμβανομένων των προορισμών αγορών, των αεροπορικών εταιρειών και της βιομηχανίας τροφοδοσίας “, επισημαίνει ο Jiang Yiyi, διευθυντής της διεθνούς τουριστικής ανάπτυξης στην Ακαδημία Τουρισμού της Κίνας, στο Πεκίνο.