Η Κίνα είδε τους ταξιδιώτες της για τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς να φτάνουν τα προ-Covid επίπεδα, ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάκαμψη της χώρας από τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Η Εθνική Διοίκηση Μετανάστευσης ανέφερε ότι μεταξύ 30 Δεκεμβρίου και 1ης Ιανουαρίου, υπήρχαν περίπου 5,18 εκατομμύρια συνοριακές διελεύσεις στην ηπειρωτική Κίνα. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει σχεδόν πενταπλάσια αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ταιριάζει με τους αριθμούς ταξιδιών που καταγράφηκαν το 2019, πριν από την πανδημία Covid-19.

Ο ημερήσιος μέσος όρος των 1,73 εκατομμυρίων εισόδων και εξόδων στα σύνορα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ξεπέρασε την πρόβλεψη της διοίκησης για 1,56 εκατομμύρια, σηματοδοτώντας μια ισχυρή αναζωπύρωση τόσο στα εγχώρια όσο και στα διεθνή ταξίδια.

Αυτή η ανάκαμψη είναι απόδειξη της ανθεκτικότητας της ταξιδιωτικής βιομηχανίας της Κίνας και της αυξανόμενης εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών στη μετά την πανδημία εποχή.

Τα ταξίδια εσωτερικού στην Κίνα σημείωσαν επίσης σημαντική ανάκαμψη κατά τη διάρκεια των διακοπών της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, πραγματοποιήθηκαν 135 εκατομμύρια ταξίδια πανελλαδικά.

Αυτό σηματοδοτεί αύξηση 155,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι και αύξηση σχεδόν 10% από το επίπεδο πριν από την Covid το 2019.

Η άνοδος των ταξιδιών εσωτερικού όχι μόνο αντανακλά τη σταθερή ζήτηση για ταξίδια μεταξύ των Κινέζων πολιτών, αλλά υπογραμμίζει επίσης την αποτελεσματικότητα των μέτρων της χώρας για τον έλεγχο της πανδημίας και την αποκατάσταση της ομαλότητας.

Τα έσοδα από τον τουρισμό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τριπλασιάστηκαν από την ίδια εποχή το 2022 και αυξήθηκαν κατά 5,6% από τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς το 2019.

Αυτή η αύξηση των εσόδων είναι θετικό σημάδι για την οικονομία της Κίνας, η οποία έχει πληγεί σκληρά από την πανδημία Covid-19. Η τόνωση του τουρισμού αναμένεται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην αναζωογόνηση της οικονομίας και στη στήριξη διαφόρων τομέων που εξαρτώνται από τα ταξίδια και τη φιλοξενία.

Εκτός από την αύξηση των εγχώριων ταξιδιών, η Κίνα σημείωσε επίσης αύξηση στις διεθνείς αφίξεις. Τον Δεκέμβριο, περίπου 214.000 ταξιδιώτες έφτασαν από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Μαλαισία, σημειώνοντας αύξηση 28,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αυτή η αύξηση ακολούθησε την εισαγωγή μιας νέας πολιτικής που επιτρέπει στους ταξιδιώτες από αυτές τις έξι χώρες να εισέρχονται στην Κίνα για διαμονή έως και 15 ημερών χωρίς βίζα, με ισχύ έως τις 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Πάνω από το 55% των ταξιδιωτών από αυτές τις χώρες εισήλθαν στην Κίνα μέσω καναλιών χωρίς βίζα τον περασμένο μήνα, με πάνω από το 77% αυτών των αφίξεων να είναι για περιηγήσεις στα αξιοθέατα, αναψυχή και επαγγελματικούς σκοπούς.

Αυτή η πολιτική αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Κίνας για την τόνωση της οικονομίας της προσελκύοντας περισσότερους διεθνείς επισκέπτες και προωθώντας πολιτιστικές και επιχειρηματικές ανταλλαγές.

Επιπλέον, η Κίνα απλοποίησε τη διαδικασία αίτησης βίζας για τους τουρίστες των ΗΠΑ από την 1η Ιανουαρίου, σε μια κίνηση να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις και να ενθαρρύνει περισσότερα ταξίδια και προσωπικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτή η πρωτοβουλία, μαζί με τις αυξημένες πτήσεις και την απλοποιημένη επεξεργασία των θεωρήσεων, αναμένεται να διευκολύνει περαιτέρω τα διεθνή ταξίδια στην Κίνα.

Η κινεζική κυβέρνηση είναι σταθερά δεσμευμένη στην εφαρμογή πολιτικών που εξισορροπούν το άνοιγμα, την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας και την ασφάλεια. Η Εθνική Διοίκηση Μετανάστευσης έχει δηλώσει την αφοσίωσή της στη συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα για να διευκολύνει περαιτέρω τους αλλοδαπούς που έρχονται στην Κίνα για επιχειρήσεις, σπουδές, τουρισμό, εργασία ή διαμονή.

Η επιστροφή των ταξιδιωτών για τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς της Κίνας στα προ-Covid επίπεδα είναι ένας σημαντικός δείκτης της ανάκαμψης της χώρας και του ανοίγματος εκ νέου στον κόσμο. Με συνεχείς προσπάθειες για την προώθηση ασφαλών και βολικών ταξιδιών, η Κίνα είναι έτοιμη να ανακτήσει τη θέση της ως σημαντικός παγκόσμιος ταξιδιωτικός προορισμός.