Η Εθνική Διοίκηση Μετανάστευσης της Κίνας (NIA) ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει πολιτική χωρίς βίζα για ξένες τουριστικές ομάδες που εισέρχονται στην Κίνα με κρουαζιερόπλοια σε όλα τα λιμάνια κρουαζιέρας κατά μήκος της ακτής της Κίνας, από τις 15 Μαΐου 2024.

Το τουριστικό συγκρότημα πρέπει να παραμείνει στο ίδιο κρουαζιερόπλοιο μέχρι το επόμενο λιμάνι κατάπλου και να παραμείνει σε επιτρεπόμενες περιοχές για όχι περισσότερο από 15 ημέρες.

Σύμφωνα με αυτήν την πολιτική, ξένες τουριστικές ομάδες, αποτελούμενες από δύο ή περισσότερα άτομα, που ταξιδεύουν με κρουαζιερόπλοιο και οργανώνονται από εγχώρια κινεζικά ταξιδιωτικά γραφεία, μπορούν πλέον να απολαμβάνουν είσοδο χωρίς βίζα.

Αυτές οι πόλεις περιλαμβάνουν:

Tianjin
Dalian (Liaoning)
Shanghai
Lianyungang (Jiangsu)
Wenzhou (Zhejiang)
Zhoushan (Zhejiang)
Xiamen (Fujian)
Qingdao (Shandong)
Guangzhou (Guangdong)
Shenzhen (Guangdong)
Beihai (Guangxi) Haikanya (Haikounya)

Επιπλέον, η NIA ανακοίνωσε ότι επτά λιμάνια κρουαζιέρας, δηλαδή το Dalian, το Lianyungang, το Wenzhou, το Zhoushan, το Guangzhou, το Shenzhen και το Beihai, έχουν οριστεί ως λιμάνια διέλευσης χωρίς βίζα για υπηκόους από 54 χώρες. Αυτή η κίνηση διευκολύνει τη διέλευση και την αναχώρηση ξένων ταξιδιωτών από αυτά τα λιμάνια μέσω κρουαζιερόπλοιων στο πλαίσιο της πολιτικής διαμετακόμισης της Κίνας χωρίς βίζα.

Με μια ακτογραμμή που εκτείνεται σε 18.000 km, η Κίνα μπορεί να υπερηφανεύεται για τη σταθερή βελτίωση των λιμενικών υποδομών, τους άφθονους τουριστικούς πόρους και την ταχεία ανάπτυξη του κλάδου των υπηρεσιών, καθιστώντας την έναν σημαντικό σταθμό για τα διεθνή κρουαζιερόπλοια.

Επί του παρόντος, η αγορά εισερχόμενου τουρισμού κρουαζιέρας της Κίνας γνωρίζει ισχυρή δυναμική. Από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2025, περισσότεροι από 14.000 τουρίστες από τουλάχιστον 47 χώρες και περιοχές επισκέφτηκαν την Κίνα με κρουαζιερόπλοια, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Αυτή η κίνηση θα ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξη της οικονομίας της κρουαζιέρας στις παράκτιες περιοχές της Κίνας.

Η China Daily ανέφερε ότι στα τέλη του 2019, πριν από την πανδημία COVID-19, η Κίνα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ταξιδιωτική αγορά κρουαζιερόπλοιων στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την China Cruise and Yacht Industry Association.

Με τις κινεζικές και πολυεθνικές εταιρείες κρουαζιέρας να επανέρχονται πρόσφατα, ο Σύνδεσμος δήλωσε ότι η Κίνα είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να επιστρέψει στο επίπεδο του 2019 μέσα σε δύο χρόνια και να ξεκινήσει μια νέα κερδοφόρα περίοδος για τον κλάδο που ξεκινά το 2026.

Μια κοινή κατευθυντήρια γραμμή που εκδόθηκε από δέκα κρατικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Μεταφορών, στοχεύει να αναπτύξει την κινεζική αγορά κρουαζιέρας σε μια από τις πιο δυναμικές στον κόσμο, με ετήσια ταξίδια επιβατών που αναμένεται να φτάσουν τα 14 εκατομμύρια έως το 2035.

Σύμφωνα με αυτήν την πολιτική, η Adora Cruises ξεκίνησε επίσης το πρώτο κρουαζιερόπλοιο μεγάλης κλίμακας κατασκευασμένο στην Κίνα, το Adora Magic City, από το Διεθνές Λιμάνι Κρουαζιέρας της Σαγκάης Wusongkou τον Ιανουάριο του 2024. Το πρώτο ταξίδι του Adora Magic City ήταν 7 ημερών και 6 νύχτες κρουαζιέρα που επισκέπτεται το νησί Jeju στη Νότια Κορέα και τη Φουκουόκα και το Ναγκασάκι στην Ιαπωνία.

Με μήκος 323,6 μέτρα και βάρος 135.500 τόνους, διαθέτει 2.125 πολυτελή δωμάτια και σουίτες και μπορεί να φιλοξενήσει 5.246 επισκέπτες σε πλήρη χωρητικότητα. Στο μέλλον, το Adora Magic City θα ξεκινήσει κρουαζιέρες από την Κίνα προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η Κίνα είχε επίσης νωρίτερα ανακοινώσει ότι έχει παρατείνει το πρόγραμμα ταξιδιών χωρίς βίζα για πολίτες 12 χωρών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Πολίτες από Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μαλαισία, Ολλανδία, Ισπανία, και η Ελβετία μπορούν πλέον να επισκεφθούν την Κίνα για 15 ημέρες.

Οι Global Times ανέφεραν ότι η απήχηση της Κίνας ως ταξιδιωτικού προορισμού είναι σαφώς σε άνοδο, όπως αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Κίνας. Το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι διεθνείς επισκέψεις στην Κίνα έφτασαν τα 13,1 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 305,25% σε ετήσια βάση. Ο αριθμός των αλλοδαπών χωρίς βίζα που εισέρχονται στην Κίνα σημείωσε επίσης σημαντική αύξηση, φθάνοντας τα 1,98 εκατομμύρια, αυξημένος κατά 266,1% από πέρυσι.