Την πολιτική απαλλαγής από την έκδοση βίζας για 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μαλαισίας, έως το τέλος του 2025 παρατείνει η Κίνα.

Η παράταση ανακοινώθηκε από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη Γαλλία, κατά την τελετή λήξης της έκτης συνάντησης του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Κίνας-Γαλλίας.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε απαλλαγής από την έκδοση βίζας έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2025, για τους πολίτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Μαλαισίας, της Ελβετίας, της Ιρλανδίας, της Ουγγαρίας, της Αυστρίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου.

Από την άρση των περιορισμών της πανδημίας το 2023, η Κίνα έχει δει μια σταθερή αύξηση των διεθνών επισκεπτών. Η Εθνική Διοίκηση Μετανάστευσης ανέφερε ότι οι ξένοι υπήκοοι αντιπροσώπευαν 13 εκατομμύρια από τα συνολικά 141 εκατομμύρια εξόδους και εισόδους το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Αν και οι αριθμοί αυτοί εξακολουθούν να είναι χαμηλότεροι από τα υψηλά επίπεδα πριν από την πανδημία, σηματοδοτούν σημαντική ανάκαμψη από τα χαμηλά επίπεδα ταξιδιωτικής κίνησης που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η παράταση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Κίνας για την αναζωογόνηση της οικονομίας της μέσω του διεθνούς τουρισμού.

Επιπλέον πιλοτικά προγράμματα έχουν επίσης δρομολογηθεί για άλλες ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες.

Τα στοιχεία του 2023 αναδεικνύουν περαιτέρω τη σταδιακή ανάκαμψη, με 35,5 εκατομμύρια εισόδους και εξόδους από αλλοδαπούς, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 36% των προ της πανδημίας στοιχείων.

Μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2023 αντιστοιχούσε σε περισσότερες από τις μισές από αυτές τις διελεύσεις, υποδηλώνοντας μια αυξανόμενη δυναμική που θα μπορούσε να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.