Περί τις 65.000 θέσεις εργασίας διατρέχουν τον κίνδυνο να χαθούν στον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας που διεξήχθη από την Oxford Economics για λογαριασμό του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού.
Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει επίπτωση για το διάστημα αυτό πάνω από 6 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας. Η έρευνα με αντικείμενο την καταγραφή των δεδομένων έλλειψης εργαζομένων με δεξιότητες στον τουρισμό διεξήχθη σε 46 χώρες, οι οποίες συμμετέχουν, συνολικά, σε ποσοστό πάνω από 80% στην απασχόληση και στο παγκόσμιο ΑΕΠ του τομέα του τουρισμού και των ταξιδιών. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι έως το 2024 μπορεί να χαθούν πάνω από 14 εκατ. θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο εάν οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα δεν δράσουν στην κατεύθυνση αντιμετώπισης έλλειψης «ταλέντων» στον τομέα. Η επιβεβαίωση ενός τέτοιου σεναρίου θα έχει επίπτωση πάνω από 530 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με το Συμβούλιο, ο τουρισμός στηρίζει σήμερα διεθνώς 266 εκατ. θέσεις εργασίας, ενώ μέχρι το 2024 θα στηρίζει 347 εκατ. θέσεις. Παράλληλα, ο τουρισμός το 2014 συνέβαλε με περισσότερα από 6 δισ. ευρώ στην παγκόσμια οικονομία, ενώ σε δέκα χρόνια θα συμβάλλει με πάνω από 9,5 τρισ. ευρώ.
Με αφορμή την έρευνα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου, Ντέιβιντ Σκόουσιλ, χαρακτηρίζει ανησυχητικά τα αποτελέσματά της και καλεί κυβερνήσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν πολιτικές που προωθούν την προληπτική και προσεκτική διαχείριση εργαζομένων με δεξιότητες στον τομέα. Επιπλέον τονίζει ότι ο τομέας των ταξιδίων και του τουρισμού ενισχύει την ανάπτυξη, την ευημερία και δημιουργεί κυρίως θέσεις εργασίας σε διάφορα επίπεδα δεξιοτήτων για ευαίσθητα τμήματα της κοινωνίας, όπως για νέους και γυναίκες και για περιοχές όπου οι άλλες ευκαιρίες απασχόλησης είναι σπάνιες.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, προκειμένου να μην επιβεβαιωθούν τα αρνητικά αποτελέσματα της έρευνας για την Ελλάδα, τάσσεται κατ’ αρχήν υπέρ της μεταβίβασης της αρμοδιότητας των τουριστικών σχολών της χώρας από το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, στο υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Στόχος, σημειώνει, θα πρέπει να είναι με την αναβάθμιση των σχολών σε ανώτατο επίπεδο η εξειδίκευση των φοιτητών πέραν του σημερινού γνωστικού αντικειμένου -που ικανοποιούσε ανάγκες προηγούμενων δεκαετιών- και σε άλλους τομείς όπως η οικονομία, το μάρκετινγκ και οι νέες τεχνολογίες. Το υφιστάμενο σύστημα εκπαίδευσης, προσθέτει, είναι κατά ένα μέρος αποκομμένο από τις σύγχρονες ανάγκες της τουριστικής αγοράς, καθώς υπάρχει απόσταση μεταξύ του εύρους των δεξιοτήτων που ζητούν οι επιχειρήσεις και των περιορισμένων δεξιοτήτων που παρέχουν οι σχολές. Μία τέτοια προοπτική, καταλήγει ο κ. Ανδρεάδης, θα δημιουργήσει από τη μία στελέχη για την ελληνική και διεθνή τουριστική αγορά και από την άλλη θα δώσει τη δυνατότητα προσέλκυσης και ξένων φοιτητών για τουριστική εκπαίδευση στη χώρα μας.
kathimerini.gr