Σκάνδαλο με μεσάζοντα προμηθειών ανταλλακτικών για τα μηχανικά μέρη των αεροσκαφών έχει ξεσπάσει στην παγκόσμια βιομηχανία αερομεταφορών.

Όπως μεταδίδει το ch-aviation, ανταλλακτικά για κινητήρες CFM International, συμπεριλαμβανομένου του δημοφιλούς CFM56, που παρέχονται από μια οντότητα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο με την επωνυμία AOG Technics που ενεργούσε ως μεσάζων προμήθειάς τους, έχει βρεθεί ότι συνοδεύονται από ψευδή έγγραφα.

Η Delta επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι ορισμένες από τις μηχανές αεροσκαφών της περιείχαν τέτοια ανταλλακτικά, αλλά ξεκαθάρισε ότι οι περιπτώσεις αυτές περιορίζονται στο 1% των αεροσκαφών της τα οποία άμεσα καθηλώθηκαν στο έδαφος ώστε να αντικατασταθούν τα ανταλλακτικά.

Η κοινοπραξία πίσω από τους κινητήρες CFM, General Electric και Safran, έχουν εκκινήσει νομικές διαδικασίες κατά της AOG στα δικαστήρια του Ην. Βασιλείου.

Τα ανταλλακτικά της AOG έχουν εντοπιστεί σε 126 αεροσκάφη μέχρι στιγμής που ανήκουν σε εταιρίες όπως οι American Airlines, United Airlines και Southwest Airlines.

Η Delta δεν ανέφερε ποια συγκεκριμένα μέρη επηρεάστηκαν και πόσα αεροσκάφη απέσυρε από τις πτήσεις.

Σύμφωνα με τα δεδομένα πτήσεων της ch-aviation, η Delta λειτουργεί 967 αεροσκάφη, όμως οι τύποι κινητήρων CFM εμφανίζονται σε αεροσκάφη B737 NG και παλαιότερης γενιάς A320 Family.

Η Delta επισημαίνει ότι τα αεροσκάφη που επηρεάστηκαν καθηλώθηκαν μόλις εντοπίστηκαν τα ύποπτα μέρη και ότι δεν υπήρξε καμία επίπτωση στις καθημερινές πτητικές λειτουργίες της.