Οι καλές πρακτικές για τη θαλάσσια οικονομία αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο επιστημονικής συνάντησης στην οποία συμμετείχε πρόσφατα ο δήμος Αλοννήσου. Κατά τη διάρκειά της αναλύθηκαν«σημεία-κλειδιά» από το Πρότυπο Καινοτόμο Σχέδιο Ανάπτυξης «Άνω Μαγνήτων Νήσοι». Σημειώνεται ότι το εν λόγω σχέδιο αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής για την θαλάσσια οικονομία και την τοπική οικονομική ανάπτυξη.

Αναφορά έγινε και στην προστατευόμενη περιοχή Natura στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων. Επίσης αναλύθηκαν τα σπάνια οικολογικά χαρακτηριστικά όπως η προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, αλλά και τα αρχαία και σύγχρονα ναυάγια μεγάλης πολιτιστικής αξίας. Μεγαλύτερο όλων το ναυάγιο με φορτίο 3.000 αμφορέων στην Περιστέρα Αλοννήσου.

Καταδυτικός τουρισμός

Βασική επιδίωξη όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση είναι η ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς και η ανάπτυξη του εβδομαδιαίου καταδυτικού τουρισμού. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να δημιουργηθούν νέα επαγγέλματα και θέσεις εργασίας ενώ θα αντληθούν οικονομικοί πόροι για την περιοχή.

Ειδικότερα μάλιστα αναφέρθηκε η ένταξη του αρχαίου ναυαγίου της Περιστέρας Αλοννήσου στις δράσεις του Ευρωμεσογειακού έργου BLUEMED (Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας MED 2014-2020).