Προσδοκίες ότι ο τουρισμός θα κινηθεί ανοδικά και φέτος έχει καλλιεργήσει το πρώτο κύμα κρατήσεων, το οποίο κινείται σε θετικό έδαφος από βασικές – παραδοσιακές αγορές για τον ελληνικό προορισμό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η  έξαρση των τρομοκρατικών επιθέσεων, σε ανταγωνιστικούς προορισμούς και στόχους με τουριστικό ενδιαφέρον, ανά τον κόσμο αλλά ακόμα και σε γειτονικές χώρες, έχουν αναγάγει την ασφάλεια σε κυρίαρχο παράγοντα για τους ταξιδιώτες, που αναζητούν από τώρα τον επόμενο τόπο διακοπών για το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέα Ανδρεάδη, οι κρατήσεις για την Ελλάδα την προσεχή σεζόν εμφανίζουν μέχρι στιγμής αύξηση περίπου 5%. Ωστόσο, υπό το βάρος των εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο, αναμένεται ότι το ποσοστό αυτό θα κινηθεί ακόμα πιο ανοδικά με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Ο κ. Ανδρεάδης εκτιμά ότι οι ταξιδιωτικές επιλογές κατά τη φετινή περίοδο θα γίνουν, κυρίως, με βάση το αίσθημα ασφάλειας που θα εκπέμψουν οι προορισμοί στη διεθνή τουριστική αγορά και λιγότερο με βάση την ελκυστικότητά τους. Μάλιστα, αυτό που διαπιστώνεται –με τα έως τώρα στοιχεία και γεγονότα– είναι ότι το διαθέσιμο δυναμικό κλινών σε χαρακτηρισμένους ως ασφαλείς προορισμούς στην Ευρώπη δεν είναι αρκετό για να καλύψει την τουριστική ζήτηση του καλοκαιριού.

Το θετικό πρόσημο των κρατήσεων για την Ελλάδα τροφοδοτείται από βασικές αγορές, όπως είναι αυτές της Βρετανία, της Γερμανίας, της Αυστρίας, αλλά και της Ρωσίας. Επίσης, καταγράφεται μια δυναμική στις κρατήσεις από αγορές όπως η Πολωνία και η Σκανδιναβία.

Την ίδια ώρα, όμως, από την Ολλανδία οι κρατήσεις παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, ενώ από τη Γαλλία δεν υπάρχει ακόμη ικανός όγκος κρατήσεων για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Τέλος, από τις ΗΠΑ υπάρχει προσδοκία ότι θα διατηρηθεί η δυναμική της περυσινής περιόδου.

Κρίσιμος Φεβρουάριος

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτιμά ότι προς τα τέλη Φεβρουαρίου θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για τον προσδιορισμό των στόχων ως προς τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού τη φετινή περίοδο. Παράλληλα, πραγματοποιείται μελέτη από την οποία αναμένονται χρήσιμα συμπεράσματα σε σχέση με την ελκυστικότητα, την ασφάλεια, τη σχέση ποιότητας και τιμής του ελληνικού προορισμού αλλά και τις επιδράσεις στον κλάδο από τις υψηλές μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές που δέχεται η χώρα. Στο μέτωπο της κρουαζιέρας καταγράφεται, γενικότερα, μια θετική δυναμική για την Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης το γεγονός ότι η MSC Cruises και η Crystal Cruises ανακοίνωσαν την αντικατάσταση τουρκικών λιμανιών, σε προγραμματισμένες τους κρουαζιέρες στην έναρξη της σεζόν, με ελληνικά.

Από τη πλευρά της, η Disney Cruise Line επέλεξε να αντικαταστήσει προγραμματισμένη κρουαζιέρα με λιμάνια σε Ελλάδα, Τουρκία και Μάλτα τον Αύγουστο με λιμάνια της Δυτικής Μεσογείου. Οπότε, για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων και σε αυτό το μέτωπο, θα πρέπει να αναμένουμε λίγο καιρό ακόμα, προκειμένου να διαπιστωθεί «προς τα πού πάει» η κρουαζιέρα.