lesvosΚατέβηκαν απ’ το αεροπλάνο, μπήκαν στα λεωφορεία που θα τους μετέφεραν σε τουριστικά καταλύματα στο χωριό Πέτρα της Μυτιλήνης, αλλά έπεσαν σε… μπλόκο της Αστυνομίας με ούζο, λαδωτήρι, τοπικά προϊόντα και παραδοσιακούς χορούς! Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους 189 επιβάτες που ταξίδεψαν από το Αμστερνταμ στη χώρα μας με την πρώτη πτήση της ολλανδικής αεροπορικής εταιρίας Corendon με προορισμό τη Λέσβο, καθώς είδαν τους αστυνομικούς να τους κατεβάζουν από τα πούλμαν στη μέση του… πουθενά και να τους προσκαλούν στο γλέντι που διοργάνωσε προς τιμήν τους το τουριστικό πρακτορείο Alonia Holidays.

Με αυτή την πρωτότυπη εκδήλωση, η τοπική κοινωνία «καλωσόρισε» στο νησί την ολλανδική εταιρία, που αναμένεται να στείλει ως το τέλος του καλοκαιριού στη Μυτιλήνη (με δύο πτήσεις την εβδομάδα) περίπου 10.000 τουρίστες, δίνοντας σημαντική οικονομική ανάσα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα. «Η Λέσβος υποδέχεται κάθε χρόνο περίπου 80.000 τουρίστες από το εξωτερικό, αριθμός ασήμαντος σε σχέση με την έκτασή της. Δυστυχώς, το νησί μας είναι κάπως απομονωμένο. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να φθάνουν κάθε εβδομάδα 150-200 άτομα από την Ολλανδία» είπε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Ταξιδιωτικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων Λέσβου Γιάννης Σαμιώτης.

Την τελευταία πενταετία, πάντως, οι τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού επενδύουν κυρίως στους επισκέπτες από την Τουρκία, που ξοδεύουν αρκετά χρήματα για φαγητό, ψώνια και διασκέδαση. «Πέρυσι είχαμε 50.000 Τούρκους και αυτό το καλοκαίρι ίσως ξεπεράσουμε τους 60.000. Αν υπάρξει και αεροπορική σύνδεση του νησιού με την Κωνσταντινούπολη, κάτι που διεκδικούμε εδώ και αρκετά χρόνια, η κατάσταση στον τουρισμό θα βελτιωθεί πολύ» ανέφερε ο κ. Σαμιώτης.

Γεράσιμος Κόντος

dimokratianews