Αύξηση 0,8% κατέγραψαν οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Ελβετίας μεταξύ Ιανουαρίου-Μαρτίου του τρέχοντος έτους και κυμάνθηκαν στα 8,89 εκατ., παρά τη χαμηλότερη στη δεκαετία εισροή τουριστών από τη Γερμανία. Επισημαίνεται μάλιστα ότι η τουριστική βιομηχανία της χώρας αναπτύχθηκε κυρίως λόγω των 14 ξενώνων νεότητας.

Συγκεκριμένα, οι διανυκτερεύσεις στους ξενώνες προστέθηκαν στο συνολικό αριθμό διανυκτερεύσεων όπως αυτός προέκυψε από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία πέρυσι. Χωρίς αυτές, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων κατά το πρώτο τρίμηνο θα είχε μειωθεί κατά 0,6%. Η μείωση των Ελβετών και ξένων επισκεπτών ήταν περίπου η ίδια.

Οι τρεις μεγαλύτερες αγορές πηγές εισερχομένων τουριστών για τα ελβετικά ξενοδοχεία, έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις όσον αφορά στον αριθμό των επισκεπτών. Ειδικότερα, μεταξύ των Γερμανών επισκεπτών η πτώση ήταν 6,2%, με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων να πέφτει κάτω από το εκατομμύριο για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, οι Γερμανοί εξακολουθούν να αποτελούν τη χώρα προέλευσης των περισσότερων τουριστών στα ελβετικά ξενοδοχεία, αν και η πτώση είναι τεράστια. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δέκα χρόνια, υπήρχαν 1,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις από Γερμανούς επισκέπτες το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Λιγότεροι Βρετανοί και Γάλλοι επισκέπτες

Ο αριθμός των βρετανικών διανυκτερεύσεων μειώθηκε κατά σχεδόν 6% σε 457 χιλ. και των Γάλλων κατά 5% σε 338 χιλ, ενώ και οι Ιταλοί έχουν επίσης παρουσιάσει πτώση (-8%). Από τις 5 κορυφαίες αγορές προέλευσης μόνο οι Αμερικανοί σημείωσαν αύξηση (+ 8,4%), εκτός από τους Κινέζους (+ 15,2%) και τους Βέλγους (+ 13,3%).

Τέλος, μόνο το Μάρτιο, οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Ελβετίας και τους 14 ξενώνες μειώθηκαν κατά 0,7% σε 3,15 εκατ.. Ταυτόχρονα, οι διανυκτερεύσεις ξένων τουριστών μειώθηκαν κατά 1%, ενώ οι εγχώριες διανυκτερεύσεις μειώθηκαν κατά 0,3%.