
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Η ταξιδιωτική βιομηχανία είναι στόχος απατεώνων και τα περιστατικά με απάτες αυξάνονται παρά τα μέτρα για τη μείωση της εγκληματικής δραστηριότητας στο διαδίκτυο.
Αυτό διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων και Tour Operator (ECTAA), στις Βρυξέλλες.
Οπως υπογράμμισαν οι ειδικοί «είμαστε ένας κλάδος που στοχοποιείται από την απάτη. Βλέπουμε υψηλή εγκληματική δραστηριότητα».
Τόνισαν την απάτη στις πληρωμές με κάρτες μαζί με νεότερες μορφές όπως με κουπόνια μετά την πανδημία, στα κοινωνικά δίκτυα και στα βιομετρικά στοιχεία.
Πρόσθεσαν πώς «η απάτη στις πωλήσεις εν πτήσει είναι τεράστια αυτή τη στιγμή. Ένας πελάτης αγοράζει τσιγάρα και άρωμα με μια κάρτα κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Στη συνέχεια όταν το αεροσκάφος προσγειώνεται, η κάρτα απορρίπτεται».
Όταν οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις παρείχαν κουπόνια επιστροφής χρημάτων για διακοπές που ακυρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, «οι άνθρωποι άρχισαν να πλαστογραφούν κουπόνια και να κάνουν κράτηση».
Οι ειδικοί στην πρόληψη της απάτης συνιστούν στους ταξιδιωτικούς πράκτορες στην Ευρώπη να «μην παίρνουν πληρωμές με κάρτα από απόσταση. Υπάρχει υψηλός κίνδυνος απάτης όταν οι πληρωμές γίνονται από απόσταση».
Αρκετά άτομα υποδύονται τους influencers στα social media και πουλάνε πλαστά εισιτήρια και δεν είναι λίγοι
αυτοί που προσπαθούν να διαπράξουν απάτη χρησιμοποιώντας βιομετρικά στοιχεία. Υψηλός κίνδυνος εσωτερικής απάτης και στις αεροπορικές εταιρείες.
Ανώτερο στέλεχος σε μια πλατφόρμα πρόληψης απάτης για διαδικτυακούς λιανοπωλητές είπε στη σύνοδο κορυφής πώς «το κλειδί είναι να συνεργαστούμε. Πολλές απάτες είναι εντοπισμένες. Οι απατεώνες πηγαίνουν από τη μια επιχείρηση στην άλλη. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό όταν μοιράζεσαι δεδομένα. Μπορείς να σταματήσεις κάποιον στα ίχνη του».
Το στέλεχος σημείωσε ότι ο ισχυρός έλεγχος ταυτότητας πελατών (SCA), ο οποίος απαιτεί δύο μορφές ταυτότητας για διαδικτυακές πληρωμές, είχε κάνει πιο δύσκολη τη δόλια χρήση καρτών στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά «η απάτη έχει προωθηθεί σε αγορές που δεν διαθέτουν ισχυρό έλεγχο ταυτότητας πελατών όπως Μέση Ανατολή και Λατινική Αμερική».
Προειδοποίησε επίσης ότι ενώ «οι άνθρωποι λένε ότι η ανοιχτή τραπεζική δεν έχει απάτη, υπάρχει απάτη και δεν υπάρχει προστασία αντιστροφής χρέωσης».
Η «ανοιχτή τραπεζική» επιτρέπει την κοινή χρήση των οικονομικών δεδομένων των πελατών για τη μείωση του κόστους των πληρωμών, ενώ οι αντιστροφές χρέωσης επιτρέπουν στους καταναλωτές να αναζητούν αποπληρωμή συναλλαγών.