Σύνταξη: tourismtoday.gr

H Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ), προειδοποίησε τους πολιτικούς κατά της «μη ανταγωνιστικής αρπαγής μετρητών με φόρους» στην Ευρώπη, που απειλούν να καταπνίξουν την οικονομική ανάκαμψη.

Ο γενικός διευθυντής της Willie Walsh εξέφρασε την ανησυχία του καθώς η συνολική παγκόσμια ζήτηση επιβατών αυξήθηκε 21,5% τον Φεβρουάριο, λαμβάνοντας υπόψη μια επιπλέον ημέρα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2023 λόγω του δίσεκτου έτους.

  • Οι αερομεταφορείς στην Ευρώπη είδαν αύξηση της ζήτησης κατά 15,9% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, καθώς η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 16%.
  • Ο συντελεστής πληρότητας στην Ευρώπη διαμορφώθηκε στο 74,7%.
  • Η διεθνής ζήτηση αυξήθηκε συνολικά κατά 26,3%, η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 25,5% σε ετήσια βάση και ο συντελεστής πληρότητας βελτιώθηκε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 79,3%.
  • Η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε 15%, η χωρητικότητα στο +9,4% σε ετήσια βάση και ο συντελεστής πληρότητας κινείται ανοδικά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες στο 82,6%.
  • Οι αεροπορικές εταιρείες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού παρουσίασαν το υψηλότερο επίπεδο μηνιαίας ζήτησης σε ποσοστό 53,2%, καθώς η χωρητικότητα ήταν στο +52,1% σε ετήσια βάση και ο συντελεστής πληρότητας στο +84,9%, ο υψηλότερος μεταξύ όλων των περιοχών.

Willie Walsh: «Η Ευρώπη αποτελεί πηγή ανησυχίας»

Οπως υπογράμμισε «όλες οι αγορές εκτός της Βόρειας Αμερικής ανέφεραν διψήφια αύξηση της επιβατικής κίνησης.
Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές του κλάδου το 2024, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες επιταχύνουν τις επενδύσεις για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και η ζήτηση των επιβατών δείχνει ανθεκτικότητα απέναντι στις γεωπολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες.

Είναι κρίσιμο οι πολιτικοί να αντισταθούν στον πειρασμό της αρπαγής μετρητών με νέους φόρους που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν αυτή τη θετική πορεία και να κάνουν τα ταξίδια πιο ακριβά.
Ειδικότερα, η Ευρώπη αποτελεί πηγή ανησυχίας, καθώς φαίνεται αποφασισμένη να κλειδώσει την υποτονική οικονομική της ανάκαμψη με μη ανταγωνιστικές φορολογικές προτάσεις».