Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας πανδημίας κορωνοϊού θα είναι πολύ σοβαρές, αλλά μια μακρά επεκτατική περίοδος και υψηλά ποσοστά απασχόλησης θα βοηθήσουν την παγκόσμια οικονομία να αντιμετωπίσει το σοκ, δηλώνει ο ανώτατος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Μάρτιν Μίλεϊσεν.
“Κύριος στόχος για τις κυβερνήσεις πρέπει να είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού με τρόπο που να εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη ότι το οικονομικό σοκ θα είναι προσωρινό”, επισημαίνει ο Μάρτιν Μίλεϊσεν, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής πολιτικής και ελέγχου του ΔΝΤ.
Οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις είχαν ήδη λάβει πρωτοφανή μέτρα για την παροχή ρευστότητας στις αγορές και τη διατήρησή τους “ίσως περισσότερο από ότι χρειαζόμαστε”, αλλά τέτοια μέτρα πρέπει να συντονιστούν σε διεθνές επίπεδο για να ενισχυθεί το αποτέλεσμά τους.
“Όσο καλύτερα οργανωμένη και όσο πιο συντονισμένη είναι η ανταπόκριση στην υγεία σε αυτή την κρίση, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να είναι δυνατή η επιστροφή της εμπιστοσύνης”, είπε χαρακτηριστικά.
Όπως επεσήμανε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήταν πιο ανθεκτικά από ότι πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 και η σταθερή ανάπτυξη και τα υψηλά ποσοστά απασχόλησης θα πρέπει να δημιουργήσουν ορισμένα αποθέματα.
“Με αυτή την έννοια, η κρίση έχει έρθει σε μια εποχή όπου ελπίζουμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο σοκ, δήλωσε, παρόλο που ο αντίκτυπος θα εξακολουθεί να είναι αρκετά σοβαρός”.