Το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης για επτά ημέρες τίθεται σε ισχύ από αύριο, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00, για τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταλλαγμένου κορωνοϊού που εμφανίστηκε στη Βρετανία αποφασίστηκαν σε έκτακτη σύσκεψη στη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Σχετικά με όλες τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοινώνεται ότι από αύριο, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00, τίθεται σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά (7) ημερών, αντί τριών (3) ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα.

Σημειώνεται ότι το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού θα αξιολογήσει εκτενέστερα αύριο (21-12-2020) τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις».

Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού προκαλεί παγκόσμια ανησυχία και οδήγησε τη βρετανική κυβέρνηση σε νέα έκτακτα μέτρα που ουσιαστικά «ακύρωσαν» τα Χριστούγεννα στο Λονδίνο. Το νέο στέλεχος έχει εντοπιστεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Την ίδια ώρα η μια μετά την άλλη ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν στην αναστολή πτήσεων και δρομολογίων τρένων από τη Βρετανία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι βρίσκεται σε «συνεχή επικοινωνία» με Βρετανούς αξιωματούχους σχετικά με την εμφάνιση ενός νέου στελέχους του κορωνοϊού. Το εν λόγω στέλεχος εξαπλώνεται ταχύτερα σε σχέση με την αρχική μορφή του ιού, αν και δεν θεωρείται πιο θανατηφόρο. Η ίδια μετάλλαξη έχει εντοπιστεί επίσης στις Κάτω Χώρες, τη Δανία και την Αυστραλία, όπως δήλωσε ο ΠΟΥ στο BBC. Δεν υπάρχουν ενδείξεις, ωστόσο, ότι το νέο στέλεχος αντιδρά διαφορετικά στα εμβόλια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, βρίσκονται πλέον σε καθεστώς αυστηρότερων περιορισμός σε μια προσπάθεια περιορισμού της ταχείας εξάπλωσης του ιού.

Τα νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία μπορεί να παραμείνουν σε ισχύ για κάποιο διάστημα, άφησε σήμερα να εννοηθεί ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ, σημειώνοντας ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εμφανίστηκε είναι πολύ δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο.

Ερωτηθείς αν ο κόσμος που ζει υπό την αυστηρότερη βαθμίδα περιορισμών, την 4, θα πρέπει να περιμένει ότι αυτό θα συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, ο Χάνκοκ απάντησε: “Έχουμε πραγματικά ανάγκη να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο (…) Έχουμε μακρύ δρόμο για να το λύσουμε, κυρίως πρέπει να εξασφαλίσουμε τη χορήγηση του εμβολίου για να κρατήσουμε ασφαλή τον κόσμο”.