Την κεφαλή της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ επί πίνακι ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης, μετά το “ναυάγιο” με την ψαλιδισμένη προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης προς τους αγρότες στις 27 Οκτωβρίου.

Για την ώρα, την παραίτησή του έχει υποβάλει σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο, πλην του προέδρου κ. Βαγγέλη Σημανδράκου, για την απομάκρυνση του οποίου, πάντως, η ηγεσία του ΥπΑΑΤ, προτίθεται να ακολουθήσει όλες τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες.

Τη δυσαρέσκεια του υπουργείου προκάλεσαν αφενός τα λάθη και οι παραλείψεις στη διαδικασία πληρωμής της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης έτους 2023 για τους αγρότες, και αφετέρου oi αδικαιολόγητες εκκρεμότητες διοικητικής και οργανωτικής φύσεως στον ΟΠΕΚΕΠΕ που καταγράφησαν τον τελευταίο χρόνο.

Στο μεταξύ θύελλα αντιδράσεων δικαιούχων απ’ όλη την Ελλάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Αγροτικών Υπηρεσιών (ΠΕΦΑΣΥ) έχει στείλει εξώδικο στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ εκατοντάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι ετοιμάζονται να προσφύγουν σε ένδικα μέσα.

Παράλληλα η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας στη συνεδρίασή της στις 31/10/23, αποφάσισε την προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τα λάθη στην προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης.

Αντίστοιχα υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες και από κτηνοτρόφους της Ηπείρου.

Το κλίμα είναι ιδιαιτέρως τεταμένο τόσο διότι υπάρχει διάχυτη η αίσθηση της αδικίας, όσο και γιατί τα χρήματα που έλαβαν οι δικαιούχοι ήταν λιγότερα από κάθε άλλη φορά.

Από τα 829 εκ. ευρώ, που ήταν η βασική ενίσχυση, ενεργοποιήθηκαν από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ τα 741 εκ. ευρώ, δηλαδή 88 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα προβλεπόμενα.

Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι, έλαβαν 88 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα αρχικώς προγραμματισμένα, χωρίς καμία πειστική εξήγηση.

Από τα 741 εκατ. που ενεργοποιήθηκαν, καταβλήθηκε ως προκαταβολή το 70%, ήτοι 518 εκ. ευρώ, ενώ τελικώς πιστώθηκαν στους δικαιούχους μόνο τα 488,5 εκ. ευρώ, δημιουργώντας εύλογες αμφιβολίες για την νόμιμη και προς το συμφέρον των δικαιούχων πληρωμή των ενωσιακών ενισχύσεων.

Η ηγεσία του ΥπΑΑΤ, μετά τις εξελίξεις, δεσμεύεται ότι με τη νέα προσωρινή διοίκηση και τις αναγκαίες ανακατατάξεις θα καταβληθεί εργώδης και συστηματική προσπάθεια για να ανταποκριθεί ο οργανισμός στον προορισμό του που δεν είναι άλλος από τις σωστές, έγκαιρες και με διαφάνεια πληρωμές στους αγρότες.